Wednesday, January 6, 2010

A funny story behind a version of my cream-puff

Time nak taip entry ni pon I dah gelak-gelak, teringat peristiwa semalam masa sungguh-sungguh buat cream puff. Ni semua gara-gara Liyana dengan Mimy la.. Dia buat entry pasal cream puff gemuk dekat blog dia. Terliur I.

Dalam last week, merata area KL ni I jelajah untuk mencarik cream-puff. Dari JJ ke Carrefour, ke Ampang Bakery, semua I dah pergi. Tapi I hampa bila takder.. Yer la, nak pergi Midvalley macam jauh sangat. Pastu I pulak bizi nak pindah rumah. Cis! Sibet sungguh la! Kalo dah ngidam tu, terasa macam dah kat tekak jerk cream puff lahanat tu! Vavi


Sedapnyerr cream puff ni... Terliur I... *sebak dan tears

Meleh siot..... Arggh!!! Tensen tensen!


Owh, btw, mari saksikan cream-puff version Suraya Sulatin. Haha. Korang jangan gelak ok? Janji dulu... Janji lapan kali... OK?

Janji

Janji

Janji

Janji

Janji

Janji

Janji

Janji..?????

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Taraaaa...!!!! Hahahahahahah. Kenapa la hina sangat rupa nko ni hah? Macam taik pon ada haku nengok.

Ni kerja Sazli la.. Dia ambiknyer cream-puff ni, pastu dia letak atas meja macam tu jerk. Pastu gelak-gelak sampai tears... Ala, dengki la tu.. Janji I buat dia punyer castard jadik, walaupun hanget-hanget sikit kat bawah dia. Ooo.. Ok ok. Next time nak buat kena bubuh dalam microwave, kalo guna api nanti musti hanget dekat bawah.

Dah dah. Jangan nak buat muka macam siput. Ni jerk la first time I buat kuih tak jadik tau? Biasanya memang kompem jadik. Jahat tau sayang? Sajer jerk nak sakat I lebih-lebih. Sampai harini, kalau tengok muka I, dia musti gelak. Pasal teringat cream puff ni.. Haha


I tau kenapa tak jadik, pasal masa nak buat tu, I dah memang bersungguh-sungguh, tapi malangnya tempat penimbang tak jumpa pulak. Pastu I memandai-mandai buat timbang guna kulit telur, pasal I bajet 1 telur 100gm, so kalo tepung 250 gram, jadiknya sebijik setengah telur la. I bubuh tepung dalam kulit telur tu. Haha. I bangga I kretip walau puff I berbentuk tahik sahaja.

Pastu kerana adunan berketul akibat dari kurang/lebih tepung, maka tanpa berfikir panjang, I terus blender jer semua. Terus adunan jadik sangat smooth. Dah la piping bag pon tadek, So I guna plastik jerk, potong muncung dia. Dah. Maka terima la bentuk cream-puff macam tu. nak kata batu bukan, cekodok pon bukan. Haha.

Ok. Sekarang gelak la puas-puas. I tak kecik hati pun.

Dah dah. Kalo sampai macam ni la tahap keteringinan I, kalo Liyana tak kesian jugak, I taktau la....

-EnD-

P/s : I refer buat cream-puff tu dekat sini

15 comments:

Mimy Hamid said...

alahai siannya ko kempunan...ko paksa rela sazli gi MV weekend..cepatttttttttttt

Didi Nadhirah said...

wah best..nk g OU ade gak tp mcm malas nk try wat gak la..anyway gud try kak su..usaha lagi..usaha tangga kejayaan :)

Filla ~ Kasih Aleeya said...

hahahahaha.... mmg lawak ghoper cream puff ko.... tp aku kagum daya usaha ko.. comel jek beso kecik aku nengok size dia..patut ler sazli letak atas meja jer..mcm kura2 pon ado..hahah.. tp takper.. kalo aku? pergh jgn harap nak buat sendiri....

Chooyaya! said...

mimy : mmg aku kempunan. ni semua salah ko arr mimy.. wiken nih aku bizi la...

didi : gud try? ha ha. yer la tu...

filla : ha ah, ada besor kecik. betul la babe, mmg macam kura-kura jerk aku tengok. dia jahat main campak2 jerk menatang tu. padahal aku buat dengan penuh kasih sayang tau?

cikwa said...

teruja cream puff sgt sedapppp!

delyla said...

ko nh tingin bebenar ada makna ke?
hehe... now ko wt haku lak yg tingin sgt nk mkn cream puff ko yg ala2 kura2 tuh... at least ko ada smangat power puff girl... yeah chayuk!

p/s:ko bgtau haku skrang nme kdai nh kt MV... haku dh kempunan sgt nk mencuba nh... ala kasimmmmmmmm

Liyanaroxx said...

kak sue....kesiannya kat akak...nape tragis sgt sampai wat entry mcm nih?isk...ajakler abg saz gi MV...kenyit2 mata kat dia sket...musti dia bawak akak...=)

Chooyaya! said...

delyla : ko bukak la blog si liyana tu, tegnok la dia beli kt mana

liyana : kesian kan? hukhuk.. sekarang ni bizis la liyana... dia pulak balik kerja penat jerk pasal sebok dgn meeting mengalahkan menteri. tak sampek hati pulak kaksu

Anonymous said...

hahahahhahahahahahha...serius lawak entry ni,wakakakakakkakakak...

iena said...

cuba lagi k

Dayu said...

hikhik *sikit je ye*
tu pun sbb mcm kelakar bukan sebab gelakkan puff u
tapi sbb cara u timbang tepung smua tu..
takpe..takpe...next time buat mesti jadik punya

Chooyaya! said...

anon : gelak la.. gelak la....

iena ; takmo dah cuba, nanti gagal lagik, keluar pulak gambar kura-kura

dayu : tu namanya kretif.. haha. bangang jerk rasa masa tu, dalam hati dah agak, aku ni timbang guna kulit telur, jadik ker... hahahhaha

Ieja RizaLiza said...

siannya sue ... xpe nnti try buat lagik ... tp mmg x boleh blah sukat guna kulit telur ... comel sekali ... ;p

Anonymous said...

kak suraya mmg klako sgt!

Chooyaya! said...

ieja : tu namnya kretip.. hehe

anon : i garang jugak kalau u nak tau :p

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...