Wednesday, January 5, 2011

Produk Penjagaan Muka Golongan Marhain

Tetiba harini I peramah dan berbaik hati nak share produk penjagaan muka yang I dah amalkan semenjak dari zaman sebelum mumaiyis, eh tak... periyet, eh tak jugak akil baligh lagi, sampai la sekarang.. Barang murah-murah jew (hish, annoying la eja jer as jew). Rasa macam geli-geli dekat ketiak sikit-sikit. Aaauwwww..

Tidak la mahal-mahal macam cik puan bunga dengan ynadona pakai .Tsssk tsssk.. T_T Tapi I redha dan gembira kerana setakat harini tidak la berani lagi jerawat bernanah biadap ada seketul nasik didalamnya hinggap dekat muka. Mintak dijauhkan.

Puh kiri, puh kanan! Jampi sikit. Ewah. Buat macam style dikir barat kalau boleh. Baru mustajab jampi serapah.

Baiklah. Sambung balik.

Bila time bulan mengambang, ada la keluar seekor dua dekat dagu, tapi I lantak kan ajer. Takyah pichet-pichet. Nanti dia mati dengan sendirinyew.(getis lagi).

Sebelum tu, I nak kasik tips simple macam mana nak jaga muka supaya kekal segar, kekal sihat.

1. Pencuci
2. Penyegar
4. Pelembab

Tu yang penting. 3P. Eh jap. Sesuka hati jerk aku 1,2,4. Haha. 3P ini ialah menda basic. Yang semua orang patut amalkan. Ewah. rasa geli hati pulak I nak kasik tip-tips macam ni. Biasa merepek meraban pasal makan, kali ni I kasik tips yo! Wah. Impressed! Aku impressed sambil malu pada diri sendirik ni. HAHAHHAHAHHAHAHA. Ok ok. Sangat bangang bila cuba menjadik wanita berkongsi rahsia penjagaan muka yang kononnya hebak la sangat padahal semua orang tau.

Ah !! Mampos ah!!!! (Biasa kalau dah malu, kalo nak cover line, I biasa akan marah-marah atau bila kena marah, nak kasik nampak mantap, marah balik orang yang marah tu) Hahahah. Lagi satu tip berguna untuk nampak hebak. Wah. Terus cakap hebak instead of hebat lepas jatuh cinta dengan Khairul Fahmi. Cit ! I love Kelantan! (tiba-tiba)

Kiter mulakan dengan pencuci muka


I guna jenis Safi jerk. Bantai la apa jenis pon, mentimun ker, safi rania ker, safi balqis ke, tak kisah! Hentam jerk. Janji safi. I memang serasi dengan jenama ni. Sesuai dengan kulit muka I. Murah pon murah. Pernah la I try nak pakai jenis yang ada bijik-bijik halus kononnya menghilagkan kotoran sehingga keliang lahat. Wah. Ssserrram.... Tapi tak sesuai. Kulit muka jadik kering. Pastu dulu pernah jugak try guna sabun papaya tu. Tak boleh jugak. Kulit kasap kesat. Safi cukup. Murah. Jimat. Hebak. Lazak.


Penyegar/Pelembab



Agen penyegar pulak, biasanya I akan guna wuduk. Bzzz Bzzz. Tertiba terkeluar spark dekat laptop. Haha. Eh tak. Ini seriyes. Macam ni la. Carik bekas tempat penyembur muka atau penyembur air untuk iron baju tu, bubuh air mineral dalam dia dan semburkan pada muka, biar kering sendirik. Takyah peramah-peramah nak lap. Lepas tu, sebagai pelembap, I guna lotion baby johson kaler pink ni. Sian kan? Lotion orang taruk kat badan, aku bedal taruk kat muka.

Actually, it depends on skin kot? I dah guna ni sejak 17 tahun dulu. Muka elok jerk. Orang kata, kalau guna lotion kat muka, nanti tumbuh bulu. So far tadek pulak la tumbuh bulu lebat kat muka. Kalau tempat lain ada la. Tadek pulak aku letak lotion kat situ, tapi subur jer tumbuh. Haha. Bodoh.


Krim Muka


Pooooonnnn murah ! I guna krim muka safi jugak. Bedal jerk yang penutup hijau or biru. 2 2 pon sama. Murah jerk. Tak sampai RM10. Sangat bagus I can say. Selain dari sebagai krim, jugak boleh digunakan sebagai bedak asas. Eh? Entah. Haha. Aku bukan terel sangat mekap pon. Kekadang bila dah habes, I belasah jerk lepas pakai lotion, taruk bedak asas. Ok jugak. Tapi kena la jaga hati muka kiter ni. Dah la semua pon jenis produk penjagaan muka super murah, krim muka pon tanak pakai, memang melampau.

I rasa mungkin pasal kulit muka I jenis tebal kot. Takpon spesis kulit orang asli. Tengok la orang-orang asli yang kiter nampak. Mana ada jenis muka jerawat bagai. Elok jerk kan? So takyah susah-susah nak pakai yang mahal-mahal. Syukur muka jenis bukan demand.

Bedak


Bedak bebi johson jugak. Wongi jerk bedak ni. Bau macam bayi. Terus feeling macam baby and awet muda. Boleh? Pakai bedak baby, feeling baby? Boleh ajer!

Lepas tu, baru la I start pakai compact powder, and start mekap. Yang basicnya cuma yang macam I kasik tau kat atas ni jerk. Barang-barang mekap tidak la termasuk dalam produk penjagaan muka/badan kan?

Kalo ada permintaan, I share la. (Lekas mintak sekarang aku kata!) Kalau tadek taknak ah. Segan! I bukan pandai mekap pon. Tapi kalau barang mekap, I guna la jugak yang macam wanita-wanita normal suka pakai. Mac, Shu Uemura semua tu. Silky girl, Revlon, Body Shop, Rimmel pon I guna jugak. Campur-campur. Pastu SimplySity pon I guna jugak. Pasal eye shadow dia boleh tahan hot.

So, nampak tak? Murah-murah kan barang-barang yang I guna? Tak sampai RM50 pon. Sesuai la dengan golongan marhain macam I ni. Cumanya, bila usia dah meningkat naik ni, I terasa macam nak cuba carik produk muka yang mengurangkan or melambatkan proses penuaan. Ewah! Kenapa ntah bunyik macam geli.

Haha.

Aku dari mula taip entry ni, sampai kesudah dok sengih-sengih macam kerang busuk, pastu muka merah-merah panas. Hahahaha. Ni kes termalu sendirik ke apa ni. Awwwwww... Segan giler!

Okla. Nak bye dah. Lagi lama taip lagi I kemaluan. Eh. Sebelum habes, satu I nak pesan, jangan biarkan muka anda ada sisa mekap bila nak tido. Taw taw??

Bye !

-EnD-

14 comments:

theblabber. said...

air wudhuk anita sarawak saja yg guna.

ok.bye

F.a.S.h.E.e.H.a said...

Ehh kite pun guna losyen je kat muka. Pakai vaselin kaler pink. Wangi giless

aliaaroslan said...

meh saya nak request tips2 pakai mekap.

H.A.N.A said...

owh yeahhh..

best gile this entry!

i likeeeeeeeeeeeeeeeeee

Chooyaya! said...

theblabber : ha ah. dengan ex madu tiara jaqueline tu. apa nama dia. apa fendy? ala... damn!

fasheeha : serius?????

aliaaroslan : hahahahahha. hhanya mampu gelak.

Anonymous said...

su, akak pakai bio essense full set.sesuai dgn muka.hilang lemak2 kat leher n muka.tapi nyah..akak ni ikut mood.bila rajin muka akak nampak runcing(sikitttt) bila dah malas jadila tembun(banyakkk)...kak mas yp

Anonymous said...

comel jer panduan menjaga muka akak comel nieyy..hehehe~lia

incik said...

@_@
hebatnye akak pakai losyen kat muka..
tapi kulit muka akak nampak mulus dan licin jerk..so tara hal lah..
kalau diri sy..KAHKAHKAH!pimples tak pernah miss woh!
nak kulit macam akak..T_T

ynadona said...

kaksu kejam.stetmen kejam.masa bila pakai s.c mahal nyeeee...tajuk dah la pasal mekap murah je pon.mekap jeeeeee..s.c tak buat entry lagik..hahahhahaa...kaksu dah lawo, tayah nak pakai mahal2...

Chooyaya! said...

kak mas yp : ok kak, nanti saya carik produk tu demi mendapat muka runcing mcm akak jughak!

lia : akak cuba bersikap jujur jerk. tak sangak pulak mcm comel. haha. dah tua tp omel bunyik geli kan?

incik : kaksu ni kulit tebal. tu pasal ok jerk letak apa pon. haha

ynadona : sc ker, mekap ker, sama jerk! huh! *dengki. haha

Ad Adnan said...

I think in one of your entries, you wrote that you husband said you smelled like a baby, rupa rupanya baby johnson laa secret u (kalau i salah recall, you iye kan jek okay) hehehe

Anonymous said...

tiap2 hari mesti nk buka blog ni...walaupun kdg2 merepek..tp hati terhibur...>kwan lame.

Chooyaya! said...

ad : tak ad, bukan bau baby, tp bau tayar kan??? hahahahah

anon : weiiiii sapa ni! *dish dish. hantuk kepala dekat dinding

Amni Nasuha said...

Ok ke pakai losyen tu ??

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...