Wednesday, November 23, 2011

Google Bikin I Hatetek - Part II

Kreeek kreeek kreeek (Trademark Saz dengan Nor)...

Atoyai! Apa bikin anda semua? I baru lepas makan roti celup telur dua keping. Burp alhamdulillah.... So! Entry ni ialah kesinambungan dari entry sebelum ni yang I citer pasal tetiba blog disable and tak boleh nak bukak pasal dah kena remove. tu Memula I belagak calm macam takder apapa yang berlaku tafi bila tingat balik semua kisah merepek merabu meraban yang I dah tulis selama ni tetiba sebak.

Eh kejap. Yang pasal sedih yada yada yada blog ilang pastu Sazli pon sedih neno neno neno dah cerita kan? Patotnya entry kali ni nak cerita macam mana nak dapatkan balik blog anda yang dah hilang. Baiklah. Tetiba je rasa untuk ketama kali blog ini ada pengisian. Haha. Bangga sekejap. Biasanya setiap entry hampir tiada tujuan selain makan makan dan makan.

Ok. First. Kalau anda punya blog tetiba jer tak boleh bukak sebab dia kata dah remove, do not panic, nanges-nanges, hentak kaki ke lantai dan menghempas-hempas badan. Tak berfaedah. Buat sakit badan jer. But I sure memang akan rasa frust giler-giler tapi kiter kena calm. Bila kiter calm, otak kiter akan berfungsi dengan bagus. Cececece. Macam la aku tak menggelabah kan? Lempang kang.

Pastu, try log in dulu dalam account gmail anda. Nanti bila dah masukkan password, dia akan kata lebih kurang macam ni, 'we detected some unusual activity at your account' bla bla bla. Pastu dia akan mintak number henpom untuk antar verification code. It depends on how cepat kiter dapat verification code tu. Kadang cepat, kadang lambat. Depends. Seliyes memang sesuka suki jer Google nak antar. Up to 70 hours pon ada taw? Harap bersabar la masa ni.

Lepas dapat verification code, Google suruh kiter tukar password. Pastu tadaaaaaa blog anda akan kembali seperti sedia kala. Tapi kadang-kadang kiter takkan dapat jugak blog kiter tu balik kalau Google kata kiter punya blog banyak spam etc. Apa yang anda perlu lakukan setakat itu? Jeng jeng jeng. Saspen tak?

Pergi dekat Blogger Forum and kiter boleh tanya soalan pada mereka kenapa blog kiter kena remove. Sini ada contoh soalan dan jawapan dari Blogger Forum tu. I rasa macam mereka ada la belagak-belagak ayam sikit. Yer la kan? Blog ni free, sapa-sapa pon boleh buat so sesuka-suki la kalau dorang nak remove kan kan kan?

So. Kalau rasa kiter sayang sangat seperti becinta dibawah bulan pornama dengan blog kiter itew, peluk cium bagai and taknak kena buli dengan Google bila tetiba blog kena remove dan kalau bernasib buruk TAKKAN DAPAT BALIK BLOG KITER TU, I suggest U untuk beli domain dan web-hosting anda sendiri. Memang la kena keluar duit sikit but untuk menjaga kewujudan blog kiter selama-lamanya sampai ke akhir zaman kena la keluar duit sikit. Semua nak free and terpelihara tak ok jugak kot? *Mood garang on.

What U can do? Anda boleh Google untuk carik mana-mana company yang offer domain and web-hosting ni or kalau nak mudah dan membantu bisnes orang melayu yang sumpah kacak giler vavi nak mamfus, klik sini atau email kepada sales@emerain.com. Anda dijamin puas. Wah. Dah macam iklan ubat sex. Tak menahan. Haha. Emerain banyak offer menda lain jugak. Jangan ko mintak service urut or ubat kuda dah la. Aku tampar kang.

Dan jugak, I nak share ni. Tolong pelis la jangan ambik mudah dengan blogspot ni oi. Macam-macam menda boleh jadik. So feel free to klik here untuk tengok cara how to back up and restore your blog. Simple way. Spend 5 minutes untuk buat simple back up is worth it than menyesal dikemudian hari sebab blog tetiba hilang. **Tampir pipi sendiri sebagai peringatan.

Wah. Berapa banyak dah tips I kasik ni? Tetiba rasa I hebat.... :D **Ala, kasik can la sekali sekala kan?

Last but not least, seperti yang dijanjikan. I nak reveal, siapa yang baik hati, kacak, hensem, bijak, pandai main bola, anak yang baik, abang yang bertanggungjawab, kawan yang menghiburkan, insan yang cemerlang terbilang yang single yang dah mengembalikan blog I. Korang patut berterima kasih dekat dia sebab kalau tak kerana dia, takder der nak baca dah blog Chooyaya ni sebab kalau ikut I, I memang totally redha jer. Dah ilang tu, ilang jer la. Tak reti dah nak buat macam mana.

So, ini lah dia my hero.

Apis, ni je gambar paling hensem yang Maksu jumpa dekat FB Apis. Yang lain macam tak kacak jer aku tengok. Haha. Ni gambar sombong muka mintak lempang tak pandang camera ni nampak la cool sikit. Cecece.

Tanda Apis yang baik hati, sanggup dia dengan Wana menemani I pergi photo-shoot. Giler sweet kan? Untung ada kawan macam ni. Sanggup datang dari Shah Alam, ambik I dekat Ampang menuju ke Karangkraf Shah Alam, tunggu sampai selesai lepas tu hantar ke Ampang balik. Giler baik hati. Dah la baik, hensem pulak tu **menguap. Haha.

Eh, hensem pulak nampak Apis kat sini. Maksu rasa Apis memang kena buat muka sombong baru kacak kot? Tu Sazli kat sebelah nak manja-manja dengan Apis omel pulak aku tengok. Ni yang tatahan ni. Ok bye. Nak masuk bilik sekarang. Haha.

So, diharap entry ni akan dapat mebantu sesiapa yang menghadapi masalah yang sama dengan I. I saspek entry busuk tadek gambar makanan ni memang takder orang nak komen. Ko tengok la nanti. Haha.

-EnD-

6 comments:

nashays said...

eh xde lah..ni i dtg komen ni..
ok tu jer..

aishah jamrek said...

thanks lot! dah buat dah! :)

Anonymous said...

fuhhhhhh...dah ok dah..kalu x kempunan nak bace blog k su omel ni :) - ina

wana said...

Ehhhh ko blh x eja heart attack btul2? Aku mesti nk trbaca HA-TETEK! Xke bangang tu? Hahahahaha. Ni sume slh ko, apis, apai dll menyebabkn otak aku corrupted. Byr blk ganti rugi kesucian otak aku! Ok bye.

Chooyaya! said...

nashays : tenkiu nash. eh, apa lu biking dekat sana tu? kerja eh? selamat dah menunaikan haji kan? syukur alhamdulillah....

aishah : apa tq jer? bak sini pulut kuning!

ina : :D comel ker? tq (sajer nak soh ckp byk2 kali. haha

Chooyaya! said...

nayang : u ni pemalas la nayang. baca tu guna la sikit otak. nak senang jer. babap nak? pastu nak melucah.ish ish ish.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...