Friday, September 28, 2012

Kiter Mengandung La! (Macam orang taktau) Haha

Assalamualaikum....

Minggu ni dah genap 7 months umur kandungan... 2 more months to go and dah tak sabar-sabar rasanya nak bersalin. Nak aktif macam dulu-dulu. Kiter kan athlete? Dah tak sabar nak berpeluh. Tapi nanti kalau dah ada baby, still got time ker untuk sukan-sukan ni? Harap-harap la Papa dia boleh diharap untuk jaga anak. Tengok gaya, macam boleh jaga sebab tengok jer la dia time I mabok ni, semua menda dia buat. WALAUPUN sakit mata tengok dia sidai kain tak kibas. Tapi kena redha.

Dengan Saz skarang ni, kalau nak buat kerja kt rumah boleh jadik merajuk kot? Nak kemas umah kena sorok-sorok. Maka 'abang' yang berjiwa athlete ni selalu jer lupa tengah ngondong baby dalam perut masih jugak nak angkat berat-berat. Kelmarin tolong pack souvenir boss yang besar tu untuk bawak pergi Myanmar. Akibatnya? Sakit pinggang sampai nanges. Fadan muka aku.

Preparation untuk baby? Heeeeeee..... 5% jer kot? Selamba jer tak beli besungguh-sungguh. Kawan I, si Lia dah siap almost 80% tinggal nak beli stroller jer. Yang I ni masih sebok nak google sana sini. Stroller mahal kot? Haritu I tengok dekat Mother's Care KLCC takde jenis yang I nak. Im looking for Quiny Buzz 2012. Sesiapa tau tak mana nak carik stroller yang bagus-bagus dan murah semestinya. Heeeee. Nak yang murah jer kan?

I perasan time I pregnant ni langsung tak boleh nak stress. Stress sikit jer I boleh lembik-lembik badan muntah. Kadang-kadang simple thing pon otak I tak boleh nak handle, maka sekian la muntah bagai nak rak. Ni dah masuk 7 months muntah ada lagi ok? Jangan kata takde. Hantu muntah ni memang kasik I sengsara kaw-kaw punya. But compared to masa mabok, rasanya setakat muntah and badan off sekejap-sekejap macam ni, I lagi rela kot?

Oh btw, I tak minum susu and soya time pregnant ni. Kaki krem kalo, I makan kalsium jer. Its work for me? Kalau anak kulit coklat cair ker nanti, redha jer la. Mama nko tak mampu nak minum susu. Tuang susu dalam cawan, menung dah 15 menet, lepas minum selang 10 menet muntah sampai lembik badan. Dah. Malas dah. Selamat tinggal susu!

Macam Filla, kata dia time dia mengandungkan Ani ni, dia makan jer semua. Bantai jer. Omel jer budak tu I tengok. Putih gebus jer kulit dia. Yer la, sebab Mak Apak dia putih. Dah mekalau macam I ni, Putih-putih ayam menjurus kepada coklat cair, ada hati nak anak putih. Acaneh? Tapi takper... Baby boy kalo coklat sikit pon takper. Sebab Remy Ishak tu ensem jer kan? Mecho jer kulit coklat T_____T

Oh. Dah terbagitau gender baby. Yes. Its a boy! Umur 4 bulan dah tau dia boy. Masa scan, 2 menda jer nampak besar. Idong dengan kote. Boleh? Umur 4 bulan kote dah mencanak. Haha.

Orang memang ramai teka I baby boy sebab katanya kalau baby girl, awal-awal hidung dah M. Muka tumbuh jerawat and all. taktau la teori tu boleh pakai ker tak. Sebab si Filla masa mengandungkan Acih and Ani tadek pulak hidung dia M. Pastu katanya kalau baby boy nanti ketiak dengan leher hitam. So far I tengok, ketiak dengan leher I warna ok jer lagi. Kot nanti 9 bulan baru ketiak itam taktau pulak.

Stretch mark dekat perut masih tidak kelihatan, Pusat jugak masih belum timbul. Makna kata, baby still ada ruang untuk berenang-renang dalam perut sebab pusat belum timbul. kalau pusat dah timbul maknanya perut dah tegang sangat. Last time si baby buat tarian shuffle ke apa entah dalam perut sampai I termimpi-mimpi. Baby tendang sampai terkeluar dari perut, terus menetek. Boleh? Giler mengerikan mimpi.

Esok pagi tanya Saz, 'Malam tadi U tak apapa kan I kan?'. Hahahahaha.

Oh! Nanti bila-bila merajin, I share senarai semak untuk menyambut baby yang I dapat dari Aliah. Lepas baca email Aliah, terus I muntah. Mana taknyer, giler banyak yang I taktau pasal nak deliver baby. Cuma yang I confident cuma tempat nak bersalin jer... Haha.

Ok la. Till we meet again. I badan off sikit ni. Nak tido dah. Nite all!!

P/S: Skema kemain entry malam ni. Sifat keibuan makin menyerlah. I bangga. Hnsss Hnssss (OO)

-EnD-

Tengok. Kiter makan bento jer. Makanan masak. Tu salmon sashimi yang kat depan tu, Ira yang punya. Masa ni 6 months dah usia baby. Mamanyer dah kembali selera makan. Kerap makan makanan Jepun sebab harap muka dia macam hero cerita Boys Over Flower. Aik, tapi tu pelakon Korea. Tapi makan Jepun. Kira aci ker? Ala. Kira aci la. Macam Sushi King selalu tifu time masuk sini sebab dia selalu pasang lagu Korea jer. Padahal restoran Jepun. Ingat kiter bodo ker? Pui!

13 comments:

rina mazlan said...

Seronok tgk awk pregnant. Bestkan nak ada baby? U, dah scan ke jantina baby?

genuine1224 said...

xpa jek klau xleh minum susu, mkn kalsium. i dlu cenggitu gak. sblm peknen lek je togok susu.masa peknen, minum segelas, muntah 2 gelas.. heheh...

Filla ~ Kasihs said...

huwaaa aku gi check up masa pregnant 4mos haritu doc cakap tak leh nampak lagi gender.. apakah? girl lah tu? huwaaaaaaaaaa..... eh masa aku scan doc cakap baby tengah solat.. sujud syukur.. hahahaha.. bila nak date? kita makan sushi jom?

Jan@Afzan said...

Kejap je kan Su dah 7mths.. Kita ni beza sebulan je lah ek. Jan dah 35weeks (dalam 8mths++) ada lebih kurang 4 minggu je.

Oh iyer ker, jan pun baby boy! tapi bezanya stretch mark+pusat timbul memang ada..dah tak lawa peyut I..hahaha.

Takpe su, Jan pun prepare brang baby bila dah 8bulan..hahaha. orang lain dah basuh baju baby dan pack, jan baru je buat 2 minggu lepas..hihihi. Tp, beg mama nya belum siap, boleh?

Take care ye.

Chooyaya! said...

rina : dh... baby boy :)

Chooyaya! said...

genuine : kaksu mmg tak jenis minum susu sangat pon. kalo susu strawberry or susu coklat ok la. kang minum susu coklat, anak jadik coklat caneh? heeee

Chooyaya! said...

filla : memang cenggituh. ikut naseb and ikut position baby camner. macam kawan aku, 7 months pon taktau gender lg. dia menelangkop sujud agaknya. ko banyak makan ikan tak? kalo byk makan ikan n sushi, posibility dapat ank lelaki amatla meninggi. jom la. dating makan sushi. mggu depan nak? aku nak mokan salmon sashimi.

Chooyaya! said...

jan : eee. rasa macam dah tak sanggup nak tunggu lg 2 bulan. mcm dah lama sangat dah ni rasanya... sakit pinggang woooo.... awak lg sebulan jer. bestnya..... jeles jeles~

eda said...

kasu .. ala omey nye pakai udung huhu ...
kasu .. ala muka tak emok pungg ..
kasu .. mkn tu ingt la org blkg neh .. nmpak nmpak nmpak ?? hehehe

dalilanash said...

http://www.mudah.my/Brand+New+Quinny+Zapp+Stroller+2012+Seal+In+Box-18066824.htm

Chooyaya! said...

ida : shian ida..... ida nak sushi sikit eh?

dalilanash : tq dear....

aishah kamal said...

suuuuuu....boboy ek?best2..hihihihi

iye ke simpton cmtu? ai dulu leher n ketiak maintain je xberkerak (eceeeeehhhh),pastu kulit glowing lain mcm kot..sama la kita,dh 4 bulan dh tau jantina sbb bird dia dh terpacak dgn jaya sekali..wakaka..

until now mabuk2 ek?em..risau plak ni kot mabuk berpanjangan..

btw,take care of yourself..susu xminum xpe..dh amek kenan omputih di UK...wakakakakaka

Chooyaya! said...

aishah : ha a, boboi be-bird... heheh
simptom tu dari mulut ke mulut, tatau la tahap kebenaran dia mcm mana... biasanya banyak mitos and terjadik secara kebetulan. ikut nasib orang kata... ala, sedang kiter yg orang biasa2 ni pon susah nak jaga, inikan pulak artis mcm norjuma tu; first baby dia, smpi seratus kg naik. seb baik dapat menten balik.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...