Friday, October 19, 2012

Breast Pump Tapi Gambar Banana Kataifi. Pon Boleh.

Assalamualaikum sayang's!

Kata Intan dalam FB status dia semalam, masa dia kat kolej dulu, biasa kena ngorat **entah betul entah tak**. Nanti ada la mamat-mamat kolej bagi salam pastu cakap macam ni, 'Jawab gatal, tak jawab dosa'. So acaneh tu? Haha.

Tenkiu a zillion time pada semua yang kasik komen and pendapat pasal pam tetep/breast pump mana yang sesuai untuk ibu yang baru melahirkan anak. Banyak pulak jenis eh? Nak tergelak baca komen Mimie Fahmi yang suggest beli Madela free style. Katanya memang free style habes. Boleh pam tetep kedua-dua belah at the same time and pam tu dia akan melekap sendiri kat tetep macam ala-ala peluru pistol plastik tu. Fuiyooooo!!!

Cool nak mampos la kalau macam tu, tak payah dah nak pegang. Sambil pam tetep, sambil sidai kain, masak, sapu sampah kemas umah. Takyah nak perati sebok-sebok sangat dekat tetep. Tau-tau jer dah penuh botol. Haha. Bodoh ni! Sebab terbayang diri sendiri dalam keadaan macam tu. Yang pam tu aku tengok dah macam Pingu punya moncong pon hader. Haha. Geli  ari-ari pon ada. Awwww tak dapat bayangkan nak ada anak macam mana nanti.

Si Ira la cakap, tak dapat nak bayangkan Kaksu nak ada anak macam mana. Si Sarah yang tengah mabok sekarang ni, siap dapat baby kembar lagi tak pulak dia nak kata apa. Kenapa eh? Muka kiter ni takder ciri-ciri keibuan ke? Cais!

Next entry I akan buat pasal breast pump pulak. Bila dah beli Madela Free Style yang harganya beribuan ringgit tu, baru la serasa bersemangat nak totally bagi baby susu badan. Exclusive sampai 2 tahun. **Cita-cita kemain tinggi melangit. Kata Aliah, kalau bagi baby susu badan nanti badan susah naik and cepat kurus. Wah! Terus semangat.

Makin bersemangat sebab kata Filla, harini baju peplum dia pos. Mangkali Isnin sampai la kot? Tak sabar nak pakai! Tapi membayangkan yang si Elly yang keding peha mancis tu pon pakai size M, I amek L. Macam tipis harapan jer nak pakai. Acaneh T_____T

Tapi ko penah jumpa orang jual baju macam ni tak? 'Wei, ko nak ke baju peplum tu? Takyah la eh? Ko kan mengandung'. Pastu I kata pada Filla, 'Kenapa, ko target aku akan gemok ke lepas vesalin?' Pastu dia tak jawab, bukak cerita lain. Kwahaja. Tunggu la nanti kaki aku lagi kecik dari kaki Elly.... Tapi macam mustahil pon ada. Ah lantak la. Whatever. Kata I pada Filla, 'Ala, ko anggap jer la aku support bizniz ko, sebab tu la aku nak beli baju tu' (Tak sedar diri tengah memboyut macam ni, nak jugak berpeplum bagai).

Oh btw, harini I nak share satu dessert hebak lazak lagi murah harganya. Tengs Alia and Wana Nayang mucuk yang bawak I pergi makan dekat 10 Bijai PNB Darby Park malam tadi. Tempat exclusive tapi murah ya hamat oi. Afordable sangat. Sirloin steak RM20.00, mee goreng/nasik goreng RM8.00, Fish & chips RM16.00 and ada many more makanan western/local and dessert yang lazat-lazat dan santek untuk dipilih.

10Binjai ni dekat PNB Darby Park yang dekat tabung Haji, yang dekat dengan Hotel Nikko dulu tu. Keluar jer lobby, kona kiri and restoran tu ada dekat situ. Bukak 24 hours everyday. Wah best!!! Tapi jangan la expect steak dia rasa macam premium steak dekat Victoria Station. Memang aku tampar muka kalau ada yang compare.

But now, Im talking about a very cozy, exclusive restaurant yet with the affordale price. Makna kata kalau kiter golongan yang marhaen biasa-biasa jer (macam I) tapi teringin nak bawak GF makan tempat ala-ala hotel, well. Disinilah tempatnya.... Gigih aku explen bagai kan?

Gambar suasana restoran pepandai la google sendiri. I makan banyak malam tadi. Cam biaso la. Tapi kat entry ni, I share gambar Banana Kataifi ni jer. I makan satu, Aliah makan satu. Nanti la next entry I bubuh gambar makanan yang lain. Ok? Janji!

Memperkenalkan!!! Jem jeng jeng! Banana Kataifi! Sedap nak mamfos ok? Eskrem vanilla dengan kacang merah and strawberry with strawberry sos and yang macam sabut kelapa (bak kata Syikin) tu, dalam dia ada pisang masak. Macam pisang goreng pon ada, tapi yang macam sabut kelapa tu, rasanya sedap and susah nak explen macam mana la hoi sedapnya. Harga? Murah sajok. RM8.00. Makanan ala hotel, tapi harga ala kedai mamak. Ko giler tak best?

Ok. I up satu lagi gambar. Sajer. Nak carik pasal. Haha. Tapi kata Aliah, makanan dekat sini tiap kali datang rupa dia akan jadik berlainan. Rasa sama jer. Tengok jer la Banana Kataifi kitorang ni, mana sama rupa dia. Macam kaedah kembar tak seiras la. Dua baby, dua uri. So jadik kembar tak seiras. Haha. Belasah la. Janji zedap...

Ok. Dah. Cerita pasal Pam Tetep pon dah. Pasal Makanan zedap pon dah. Complete. Gigih jer I curik masa nak tulis entry ni. Sebab takot ada yang rindu... (Ada ker?) Sebab malam tadi, balik jer dari dinner teros menuju ke tilam. Sebab sekarang musim hujan kan? Besttt sangat kalau tido. Pastu selimut sampai kat dagu. Nyaman sangat rasa....

Adoi. Dah rindu tilam dekat rumah. Maka sekarang baru pukul seblas. Acaneh?

-EnD-



19 comments:

eda said...

mcm bihun la kasuu !! hehehhehe ....

cik arora cik ateh said...

Wah..azam yg tggi..bgus kaksu..tekad dr awal..so nnt lau bru2 brsalin ade dugaan dlm BF,semangat tu msti de lg kan..heheh..saya pun msh fully BF smpi skang..alhmdulillah msuk 15 bulan suda..so..chaiyokk!!!

Anonymous said...

Salam, Bubu akak slalu baca blog ni perasan Bubu tulis tetep. Tetep ke tetek ek? Puas akak pikir apa tetep tetep. Tetek upanya. Lain kali tulis aje NENEN. Sok ada baby cakap cam ni nak NENEN yerr. Banana Kaitafi mana banananya x nampak pong. Bu, bu kena update hari2 tau blog ni. Nanti akak windu sewindu windunya. Sampai saat nak masuk labour room pun kena update tau. Janji Janji Tau!.Melampau btul peminat Bubu ni kan. Acaneh? Bodoh ni!(Akak tiru Bubu punya ayat ni boleh?).

Chooyaya! said...

Eda : Waklu bihun? Hahaha. Kaksu tak sure la dia buat mcm mana... Tapi chef tu mmg seorang yg teror sebab dpt buat mcm tu... kan?

Chooyaya! said...

Cik arora ateh : InsyaAllah. Semoga dipermudahkan... kaksu risau kena bengkak tetep jer. Yg lain tak kisah sgt. Sbb tgk kakak kaksu, kena sakit bengkak tetep. Mmg macam merana sgt...

Chooyaya! said...

Kak anon : Akak. Siapa namamu? Saya panggil akak, akak bubu jer la eh? Su dah lama cakap tetep. Haha. Kelakar je akak tak paham. Banana kaitafi tu tak nampak banana dia sebab tersorok dalam sabut kelapa tu.... nanti akak bubu kena try la eh? Pasal rindu tu.... heeee. Tak sangka ada org rindu.... Akak bubu punya pasal, nanti nak veSalin sgt dah pon, su apdet eh? Ok? Mmmuah!!!

Mimie said...

haha. btollah freestyle. penat kang nak pegang2 botol pam tu. baik beli yg boleh melekap. boleh online sambil pam tetep. boleh masak. boleh berjoget2 sambil pam tetep. jgn benda lain yg melekap pulak nanti. pantang 100 hari tau. hahaha

cik arora cik ateh said...

Yup..kalo bgkak mmg sakit yg amat..prnah kene 2 kali..yg kali prtama tu smpai demam..sampai de 2 ketulan besar kt dlm B tu..sakit x kepalang kaksu..p nsb bek tak mudarat..lau agak2 bgkak je cpt2 tuam ngn air suam..n bg bb kecit tu isap slalu..jgn suh bb bsar lak..tehehe

tiNi Aziz said...

taniah taniah taniah!! cayalah sue.. insyaAllah niat murni sue nie akan buat susu kluar banyak untuk baby S nnti.. susu tetep nie saiko sket, kalao kita cam giveup mmg matilaa takmo keluar. tp kalau kita dh niat dr skrg, insyaAllah mencurah2 keluar.. hr pertama nnti pas baby kluar jer kalau terdaya terus suakan tetep kat dia.. biar dia belajar isap. dont worry susu tak keluar ker baby tak kenyang ker.. perut bayi baru lahir sebesar biji kacang jer so pikir2 perlu ker dia susu sebotol penuh? nnti pesan kt nurse tuh semua, jgn kasi FM.. kalau baby meraung kasijer kt saya.. baby nangis kadang bukan nk ssu pung.. dia nk kita hugs dia.. letak kat dada kita dia senyaplaa sbb dia rasa cam duduk dlm perut dulu.. dgr dengup jantung kita.. kalau ada pape pertanyaan g blog Sarakids. byk info sana & blh jmpa dia juga minta nasihat.. anyway selamat mengepam susu banyak2!!!

Anna Dayana said...

untuk maklumam semua. bubu momot up pix dlm entry ni guna PC intan. katanya urgent..nnti readers kak su tertunggu tunggu.. sabar je la...

Anna Dayana said...

untuk maklumam semua. bubu momot up pix dlm entry ni guna PC intan. katanya urgent..nnti readers kak su tertunggu tunggu.. sabar je la...

Haris Zuhaina said...

As Salam. Su, nk BF smp 2 thn tuh kenalah stok awal sejak 2 mgu berpantang. Deep freezer jgn lupa.. Belajaq lah dari sekarang pasal nak stokkan susu badan... http://alinalan.blogspot.com/
Deep frezer jgn lupa.. n yg paling penting ubat masa berpantang. Selalu anak sulung, kita lom kenal badan kita lagi. Ada yg tak serasi ngan jamu-Baby pub mudah dapat joundis susu. Amik ja vitamin. Leh tgk di http://alinalan.blogspot.com/
dan yg paling penting lepas ja 100 hari mestilah kita nak 'reward' Mr. hubby,kan? Selalunya bl dah habih 100 hari tuh n bila BF, kira agak kureng ngan Hubby.. (Me lah tuh) So, kenalah cari solution awal2.. Cian Hubby yg dah banyak berkorban n berpuasa tuh ;)

Anna Dayana said...

untuk makluman semua, pix yg dalam entry ni, menggunakan PC Intan. Bubu momot boleh dia datang tempat intan dan cakap " intan.. kak su nak pinjam PC intan. URGENT!.sebab kak su nak up pix, nnti readers kak su tertunggu2 entry ni.. Om MY Gucciii...ingatkan apa yang urgent rupanya nak up gambar.. Apa pendapat anda?

Bye...

Chooyaya! said...
This comment has been removed by the author.
Chooyaya! said...

mimie : busuk la mimie!!! bg kaksu bayangkan menda lain tau? hahahahaha.

Chooyaya! said...

cik arora :yer la. kalau kena bengkak tetep tu memang seksa. sbb kaksu penah tgk kakak number 3 kaksu merana jugak smpi kena admitted dekat ward. ngerinya.....

Chooyaya! said...

Kak Tini : yer la kak tini.... ada jugak baca yg ada ibu2 yg frust sebab nurse bg baby susu formula... sebab mmg dia da niat dalam hati nak bg exclusive bf kan? harap2 la dipermudahkan nanti :)

Chooyaya! said...

anna : amboi. ni btol carik pasal ni. smpi 3 komen dia bagi. hahahaha. yer la. nanti kaksu kasik intan surprise birthday prezen ok?

Chooyaya! said...

Haris Zuhaina : baiklah. banyak tips berguna tu, nanti kiter tgk blog yg awak kasik eh? Pasal berpantang seratus hari tu.... **tutup muka

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...