Thursday, October 18, 2012

Yay! Akhirnya Stroller Telah Dipilih. Dipilih Kak, Dipilih!

Assalamualaikum....

Phew!! **Lap peluh dekat dahi.

Kesinambungan dari kadar stress yang tak tentu hala sebab fenin nak stroller yang mana satu diantara yang telah di short list kan dekat entry ini telah terjawab akhirnya. I made up my mind people! *Silang kaki belakang, tangan kanan letak dekat perut, tunduk suku darjah je sebab perut dah demok. Clap clap clap!

I chose Quinny Moodd. Yay lagi sekalik! Memang ada yang bagi pendapat kata tayar besar and penuh bonet etc and ada yang kasik cadangan 2 3 jenis stroller yang lain tapi setelah 2 kali kuar masuk Mamours, maka I dengan sebulat suara dengan diri I sendiri sorang-sorang jer telah memilih Quinny Moodd ni. (Sebab Sazli kata, yang mana U suka, I suka la) Ha.. Senang kerja mokcik.

Dah tengok cara dia fold. memang best sebab Quinny Moodd menggunakan sistem hydraulic. Sekali tekan, zappp!!! Terus penyet and cool giler macam Robot Transformer. Kalau rasa tayar dia besar, boleh cabut and senang giler nak assemble semudah ABC. Gitu. Hehe. Exaggerated sangat I kan? Haha. Yang penting, sangat muat nak masuk dalam bonet Snow White and Encik Ahmad. 

Sazli tadi cakap macam ni setelah I masih dok mengadu dekat dia yang ada a few yang kata penuh separuh bonet etc. 'Takper, kalau tak muat masuk bonet, kiter beli jer stroller yang U nak tu. Pasal tak muat bonet, jangan risau. Agak tak muat, kiter beli kereta baru'. Yelah yelah! Dah malas nak melayan aku la tu. Haha. **Jalan menunduk seret kaki.

So, kepada yang masih tercarik-carik stroller... Pergi la ke mana-mana cawangan Mamourse sebab sekarang tengah ada promotion (until further notice) takde specific date sampai bila. Kalau ambik travelling set dapat la less dalam RM1,126. Macam travelling set yang I nak ni, harga asal stroller RM3,600, car seat RM1,200 but sebab ada promotion both jadik RM3,674 jer. Untungnyerrrrrr.....!!! RM1k tu pon duit jugak tuuuuuu... **Orang kedekut penjimat macam ni la. Selagi nak murah. Haha.

Mesti Saz bangga sebab isteri dia berjaya menjimatkan duit dia sampai that amount. Hnsss Hnssss (OO) <-idong jawa. Oh btw, also. Please check out page ni dekat FB. Twinlilcupcakes.blogspot sebab ada buat promotion jugak untuk Quinny Moodd. Ada less up tp 25% from Retail Price yang RM3,600 tu, but promotion end on 19th October ni. Kena bank in half dari harga after promotion untuk dapatkan 25%  less tu. Jimat dalam RM900 jugak la. Haa....... Jimat kan?



Quinny Moodd kaler kelabu but rangka dia kaler hitam. I choose this colour sebab kata promoter tu, warna hitam memang la cool but usually kaler hitam ni dia attract nyamuk. Tak bagus untuk baby. Kalau kaler pink pulak memang omel but as we know, pink ni specific untuk baby girl and blue untuk baby boy. So kaler yang selamat ialah merah, hijau or kelabu. Esok lusa kalau dapat baby girl pulak, senang kan? Sebab kaler merah, hijau dan kelabu ialah kaler universal :) Ok. Dah boleh submit resume dekat Mamours dah ni. Pengetahuan basic pasal stroller di tahap membanggakan dah ni. (Tapi kalau tahap membanggakan diri sendiri jer tak guna jugak kan?) Haha.

Untuk car seat pulak I pilih Maxicosi Pebble instead of Maxicosi Cabriofix. Beza dia? Pebble lagi better padded and spacious sikit berbanding Cabriofix. Itu ajer. Function dia sama jer.. Harga Pebble ada lebih sikit... Tapi selesa untuk baby la kira. Hamboi. Baby zaman sekarang macam-macam kan? Kiter zaman dulu takder der nak Pebble Cabriofix bagai. Duduk atas peha mak sudah. Idup jugak. Gemok debab lagi.

Last but not least, I reward myself tadi dengan this Madam Kwan's Mushroom Chicken Rice yang lazat ni kerana berjaya firm kan diri sendiri untuk memilih stroller yang macam mana. Kira macam self-reward la. Tapi self-reward ni, biasa orang guna duit sendiri. Tapi I guna duit suami. Yes. Itulah ciri-ciri isteri solehah. I bangga sangat.

Dah. Sekian. Setel bab stroller. Esok lusa jom sama-sama pening kepala untuk pilih pam tetep pulak. Mana satu jenis yang bagus. Ikut kedekut, I nak ambik yang jenis pam manual jer. Haha.  Tapi macam tak praktikal pulak. Any idea sayang's???

-EnD-

30 comments:

tiNi Aziz said...

yg penting dpt stroller idamankan.. kalau tayar blh cabut apa ada hal tayar besar.. stroller memainkan peranan penting tau dlm pengayaan makbapak.. cewahh pandai aku. ktini skrg pun tgh berkira2 nk beli stroller baru sbb combi tuh dh buruk sngat kt mata ktini(wahh ayat berlagak nie!!) hahhaa.. lgpun sue br anak sorang. kalau bonet penuh seat blkg kan ada hihiihi...

rina mazlan said...

Pam tetem aku pakai manual je dulu. Tapi lenguhla tangan ko nak meramas(eh meramas?) Yg penting ko kena rajin nak meramas (meramas lagi?)kalau tak, surely tetem ko bengkak. Jangan lupa beli pad tetem sekali...

Halimaton Hanafee said...

ala nk jugakkk..tp tak mampu...hehe minat quiny ni..tp apakan daya kereta kami kecik je bonet

Liyanaroxx said...

"berjaya firm kan diri sendiri untuk memilih stroller yang macam mana. Kira macam self-reward la. Tapi self-reward ni, biasa orang guna duit sendiri. Tapi I guna duit suami. Yes. Itulah ciri-ciri isteri solehah. I bangga sangat."

hahahaha non stop gelak!kak sue nih suka buat lawak tak bertempat kan?nak tercirit dah nih!hahahaha!

btw omelnyaaaa stroller tueeee! ;)

Mimie Famee said...

kalau rasa konsisten nak bf pilihlah medela freestyle. boleh pam 2-2belah tetep dalam masa yg sama. boleh lekap dekat tetep tanpa perlu pegang botol. nak pergi dapur pun boleh biar botol tu bergayut dekat tetep. hahaha.. pilihlah freestyle.. habiss laa suami kak sue.. rambut dia yang kerinting tu nescaya gugur satu persatu.. hahaha

PutriesNoora said...

cantiknya...nak beli dulu boleh...?huhuhu

Chooyaya! said...

Kak tini : ha a kak tini. Dah mmg dlm hati nak yg tu, menda lain tolak tepi. Kalo kata bonet penuh soon ada 3 4 anak, menda tu entah berapa lama lg la agaknya. Tadek Hal. Beli van jer. Hahaha. Nak yg tu jgk jgk. Quinny bulky ke, mkn space ker tros tutup telinga. Hahaha. Kak tini, so dah decide nak stroller apa? Mamourse ada sale tau? Quinny zapp extra pon ada promotion tau?

Chooyaya! said...

Kak tini lagi : kawan su dia ada jual jugak. Quinny zapp extra retail harga dia rm1699. Dia jual rm1350. Untuk kaler blue scratch lg murah rm1150 je. Kaler lain rm1350. Lekas Google!!

Chooyaya! said...

Rina mazlan : ala. Kalau manual mesti possibility nak sakit tetep tinggi kan? Aku nak kena beli yg elektrik jugak la. Tp yg murah. Haha. Stroller nak mantap. Pam tetep nak yg down to earth. Dasar!

Chooyaya! said...

Halimaton : ala.... :( kiter sebab anak first. Excited lain mcm. Xpe. Nanti beli kereta besar, tros beli quinny ok?

Chooyaya! said...

Yana darling : kaksu kan jenis spontan je. Secara tak sengaja la tercakap mcm tu
Yana jgn la cirit. Busuk la. Haha. Yana lekas la ada baby. Nanti boleh beli stroller omel mcm kaksu... :D

Niza said...

Tahniah2 dah dpt stroller.. i faham tahap kepayah u buat decision utk beli stoller.. coz i pun sama gak dulu.. smua stroller kat kedai nampak best.
anyway.. pasal breast pump.. i truly suggest madela swing. mmg direcommend sangat2. or any madela brand. tak sakit n tak bising.
so... happy hunting ;-)

Mimy Hamid said...

sue..stroller mahal leh beli..benda penting pam tetek lagi wajib beli !!!!!!!! nanti ko nyosal...beli elektrik terus...MEDELA free style..RM1500 jekkkk....penting weehhh...sok ko bengkak susu...lagi parah...cepat cari pam tetek

Chooyaya! said...

Mimie fahmee : Hahahaha. Nak terkencing baca komen ni, kelakar nak mampos! Freestyle tak beragak eh? Siap boleh biar kat tetep sambil masak. Cool giler nak mampos! Haha. Dah boleh bayang mcm mana rupa nanti. Sambil masak, biar je pam dekat tetep dua dua belah. Mmg cool nak mampos! Mcm warga Africa la moden kan? Hahahaha. *gelak guling2

Chooyaya! said...

Putries nora : Takpe. Beli je dulu buat pembangkit semangat. Gitu. Kan?

Chooyaya! said...

Niza : Ha a. Mmg rasa lega sangat bila dah beli stroller. Naik fening kepala nak decide. Padahal stroller jer kan? Haha. Breast pump madela bagus eh? I still survey ni... ada a few model yg dah di short list kan. Yeah bebeh! Tak sangka pam tetep pon blh jadik mahal. Urghhhh!!!

Chooyaya! said...

Mimy Hamid : Aku tgh survey la ni. Stroller besar mahal aku blh terima sebab pakai sampai 5 tahun. Ini pam tetep aku tgk smpi ada mencecah harga rm2k. Mak aih! Giler sentot!!!!!

Mimy Hamid said...

medela freestyle tu terbaikla..sambil masak sambil tetek di pam pam...takpe ko jgn tak tau pam tetek ni salah satu pelaburan...ko tak nak pakai leh jual balik...laku oiiii...berebut org nak beli

sofiana1704 said...

Vote 4 medela-either freestyle or swing..swing sgt praktikal nk angkut g mana2..kecik,blh muat dlm handbag je n leh pkai batt or letrik..fs kalau nk jimat masa pump kt ofis..tq

Haris Zuhaina said...

As Salam Su.. P cari pam tetep kat Sarakids.. Besh.. I lom guna lagi cos cik dara dah besaq baru produk tu ada.. N sara blh bg bayk consultation pasal laktasi ni.. Dia wanita HEBAT pasal BF nih.. even dia rasanya masih BF 2 org anak sekali gus... Stok susu dia pun banyak gila.. I mmg respect tgk dia.. Hubby U kena belajaq ngan Hubby dia .. very supportive. I tak penah jumpa dia in person, dok baca blog ja.. even my hubby pub suka baca blog dia.. byk info...

Haris Zuhaina said...

Su, lupa nak buh address sarakids... http://www.sarakids.com/blog/ .. Hepi belated birthday.. n Hepi shopping.. yg penting kitalah nak kena perabih RM Mr. Boss...

Wawa Tasliman said...

wah info menarik ni. tapi I lagi suka sweet cherry, reasonable price and design mmg cantik. SCR 5 or SCR 6..

Chooyaya! said...

Mimy Hamid : ko biar btol ada org nak beli breast pump terpakai? Hahaha.

Chooyaya! said...

Sofiana : Oooo madela free style yg harganya hampir setaraf dengan stroller tu eh? Okeng! Tengah study pasal breast pump tu and tengah bekira nak kerja part time dekat.mekdi. duit dah habes beli stroller. Hahaha

Chooyaya! said...

Hanisah zuhana : hubby Sara tu hemsem tak? Haha. Ok ok. Tros semangat nak breast feed baby ni. Temkiu tau for sharing. Kem slm dkt cik dara. Tanya dia, nak bg hadiah apa untuk baby auntie su? Heeeeeeeee

Mimy Hamid said...

hey apa takde...demand tinggi ...test iklan sket..haha

Chooyaya! said...

Wawa talisman : sweet cherry eh? Ok. Google skarang.... Tapi kiter da beli stroller ni ha.....

Chooyaya! said...

Mimy : Aku nak Google. Tgk ada ker tak... siap ko mimy kalo xde. Haha

tiNi Aziz said...

sue jgn goda I okeh!!! ktini target beli hujung thn, untuk mengelakkan ketaraan ketamakan. kena control sket depan fnd nie. almaklumlaa baru pas cite pasal sue beli stroller tp muka dia cam takde perasaan.. pastu buat ayat, I ingt nk tukar strollerlaa yangg, yelah dr aiman dulu dh 6thn dh. warna pun dh lusuh.. masa arisa pun kita tak beli stroller baru... (sebaik dia tak balas, mana nk beli stroller baru masa arisa lahir kalau dh masa aiman dulu u bantai beli smpai 2 stroller) kuikuiii.. sebaik haku tak beli 3 tau, jgn cabar I okeh!!

Yazidane Shah said...

salam...saya ada menjual stroller dan car seat sweet cherry...

lawati web saya http://bagaimana.com.my/sweet-cherry-stroller-scr6-murah/ atau hubungi saya yazid di 011-14465715...

kami prefer customer cod dengan kami di putrajaya..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...