Thursday, September 19, 2013

Shein - Mat Labu !

Assalamualaikum.

Ada yang tanya, so I jawab kat sini jer la eh? Pasal makanan baby.

Ok. Sampai takat ni I still bagi Shein Heinz Puree. His favorite is Pumpkin + Sweet Corn. Kekadang I selang dengan Sweet Potato and in between makan pagi and makan petang, I ada la bagi dia Heinz Egg Custard or Vanilla Custard. (Ni bila dia nampak I makan la, so dia teringin and buat nganga-nganga mulut, so I bagi la. Sebab kesian). Kuantiti tak banyak sangat. Sebab I takot perut Shein tak selesa makan banyak sangat.


 This is terpaling favorite Shein. Heinz Pumpkin & Sweetcorn Puree. Sebotol sekelip mata habis.



In between pagi ke petang, kalau dia nampak macam ngada nak makan, I suap ni. Vanilla Custard.
 
Selain dari yang I sebut kat atas tadi, dia memang tak suka. Anything la yang masam-masam sikit macam apple, strawberry, blueberry, pisang  etc.  Semua taknak. Mangkali masa mengandung I tak makan masam kot? Itu yang Shein taknak. Boleh?

Any other process food for Shein, I tak pernah try. (Read : Tak berani).  Sebab I rasa macam process food lain tak berapa bagus PADAHAL Heinz Puree ni pon process food jugak. Haha. Paranoid.

I ada la sekali tu bagi Shein Heinz yang untuk 8 bulan botol besar sikit yang ada couscous, ada spaghetti kecik, tuna etc tu tapi Shein buat macam nak muntah makan. Memula I ingat dia tercekik ker, sebab dalam tu ada macam chunky sikit-sikit, but bila dah asingkan pon dia nak muntah. I agak sebab dah tadek rasa manis, so dia meloya kot? Sekian, membazir 10 botol. Sheinnnn. Bak balik duit Mama!
Size botol for eight months

Bagi makan baby ni pon memang banyak try and error.  Sampai setakat ni, I still taktau what is his favorite selain dari Pumpkin.

Last time masa kat kampong, ada hari I merajin, I buat bubur nasik + carrot + potato dekat Shein but dia tak berapa enjoy. Makan memang makan tapi bemalas-malas berlambat-lambat. I tengok pon tak happy. Lembap sangat. Bukak je botol Heinz, teeerusssssssss nganga dari jauh. Mat Labu betul la Shein ni. Sekian la kalau poops bila makan labu bau pengat labu basi. Terduduk jugak la Sazli sambil belari bila bukak pampers Shein. Hahahaha.

I tengah tunggu jawapan dari Paeds Friend I pasal diet apa yang sesuai for babies 9 moths. Nanti dia dah email, I share ok?

Ada some baby yang ada problem usus, dia boleh survive sihat bertenaga dengan susu jer. Kiter je rasa macam dia lapar, tapi actually susu is enough. Selagi dia mau minum. After one year, bila usus dia dah kuat, baarulah boleh start dengan puree. Kira macam sama step kiter bagi babies makan masa dia umur enam bulan. Ok? Tapi kalau Baby takder masalah, start 6 bulan dah boleh bagi solid food. Apapa pon it is important to consult with your doctor tau? Sebab every baby is different.

I pon tak sure which age yang kidney babies kuat and boleh terima salt. But logiknya, kalau buat bubur tu, takyah la bubuh garam. Konon nak bagi sedap makan. Kalau nak bagi ada perisa sikit, boleh sangai ikan bilis yang sebelum tu direndam semalaman. Pas sangai, blend  kering and letak la dalam bubur, biar ada rasa sikit and syok sikit baby nak makan. Kan?

As a snack, kekadang kalau pergi kenduri, I hulur jer Shein limau oren potong tu. Dia makan, tapi buat muka. Menda lain I tadek try bagi lagi sebab Shein ni gigi tadek lagi, tapi kalau kata bagi timun potong tu, boleh patah… Seram Mama nak. **Sambil pegang putting tetep. Haha.

Oklah. Tu jer nak cerita. Bye!

-EnD-

6 comments:

Jan@Afzan said...

oh..senangnyeee shein makan kan..alhamdulillah.

anak Jan still blend mcm puree bubur nasi, campur carrot atau sawi atau bayam dan tambah perasa mcm su ckp lah, sagai ikan bilis..

Dah cuba bagi mcm bubur nasi tapi x blend, buat selembut habis, tapi tak habis telan. ada je kat mulut atau lidah dia..huhu.

Dan lagi satu, anak Jan memang ada masalah usus dari seejak lahir, so lain lah cara bagi makan kat dia.. Ikut baby masing2 lah bak kata su. Bukan semua sama...:D

gewammm tgk shein yang bam2x

Anonymous said...

anak i tua sebulan dr shein.pon masih xde gigi.bile i buat bubur die xmau.ade jgk bg heinz ni die buat muke kelat..pastu i try bg nasi tp i picit2 nasi tu, eh nak pulak..mmg pesen die nak yg kite mkn..nasi kosong tawar pon layan jnj sama ngan mama.huhu..

Anonymous said...

bersiap sedia la kaksu,bl shein tumbuh gg,sekali ngap rs nk putus puting....sakit ooo. bpe x dh sy mengis sakit psl kne gigit....ngeri pk.

Nur Zulya said...

bagus mat labu ni,no wonder la pipi pun bulat macam labu..Sue,cuba bagi shein makan bubur+labu+ikan bilis sangai.

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

Hahaa..poop bau labu masam ye. As long dia nk makan kan

Anonymous said...

Hi Sis,

tq 4 info and nasihat.. sgt berguna blog sis ni..bole dijdikan panduan utk mama muda ni..hehe.
Shein sgt comel, untung dia dpt mommy yg sgt titik beratkan kesihatan dia..
thank you sis..
luv u
Effa

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...