Friday, September 20, 2013

Makanan Yang Sesuai Untuk Babies 9-11 Months Old :)

Assalamualaikum ibu-ibu sekalian.

Semalam kan I ada cakap pasal nak tanya kawan I tentang diet yang sesuai untuk 9 months old babies kan? So harini I boleh share dah dengan mommies semua. Thanks to my Paed friend yang kacak lagi bergaya, Dr A sebab selalu bantu I kalau I ada apapa inquiry pasal Shein. 

Untuk puji-pujian yang dibaca oleh beribu orang ni I harap I dapat at least purse Prada. Tak pon Gucci. Haha.

Jawapan

Untuk diet babies, normally kita separate few things by old. 6-8month, 9-11month, 1-3year, and above. (Ok. Paham)

Now I specific to 9-11month based on Shein's old. Dari segi texture makanan I rasa you pun tau macam until  8 months seeloknya puree or bubur/bijirin yang lembut/lenyek halus sebab kita nak latih baby untuk terima makanan. But for 9-11month you dah boleh start bagi yang texture dia sedikit pejal/half pejal. Same goes for part of training your baby, untuk tau makan dan menyusu is different. Seeloknya by this stage la you start bagi finger food macam biskut and buah (mula dengan buah yang lembut macam oren, pisang, etc).  (Baiklah)

Tapi it depends on babies juga, kalau dia tak boleh accept makanan yang lebih pejal like mudah tercekik or penghadaman dia tak smooth, you boleh bagi buah yang melted dalam 90-120ml sekali serve.  (Ok. Yang Babies tak boleh accept tu sama macam Shein la. Bagi apapa pon mesti macam nak tercekik except for buah macam limau, so dia boleh isap juice dia)


Untuk jenis makanan, depends on your baby. Some people may strict about this, like you must give bubur yang you masak and put vege or meat to make sure they get enough protein or nutrient or you can't give process food, etc. But for me, as long as balance of a bit bijirin/protein/vitamin is enough. (Ok Doktor).

For example,  sehari Shein makan dah boleh 3-4 kali. Pagi you bagi biskut mix with his milk, noon you bagi his fav pumpkin puree, petang you bagi any fruit puree, malam you bagi any his fav like egg custard or any flavor.  Kalau you free some day you boleh change pada bubur atau nestum just to diversify his foods. Kalau tak silap I, heinz pun ada yang quantity based on month. So easy to estimate. In between tu you boleh bagi finger food. No problem.  (Noted)

Let say baby dah ada gigi, we think dia boleh makan semua makanan yang kiter makan which ada banyak flavor and salt. For some reason garam ni tak elok untuk buah pinggang baby sebenarnya. They cannot process and accept. Tambah pulak kalau baby tu ada few problem dalaman since born. Lagi la tak elok. So avoid la. (Ok boss. So mommies. Take note ok? Makanan kiter masih tak sesuai untuk Babies)
 
Untuk babies yang cuma minum susu until 1 year. Jawapannya YES. Boleh. Example : Normal baby yang minum milk + makan, sekali menyusu dalam 150-200ml. Tapi kalau milk only, dalam 180-250ml. Untuk kalau you dengar baby tak makan dia tak cukup nutrien, tenaga atau tumbesaran terbantut, it’s not true at all. Example, if baby tu ada masalah usus/saluran and had operation masa 0-3 bulan, dia sesuai start solid food about 8-10month (depends on baby). I prefer setahun. Macam Imaan I. (Ok. Too bad, Dr A is not available. Haha)

Most important, diet for foods ni memang keperluan untuk bantu babies percepat tumbesaran, bantu help their body etc. Tapi do not push your baby. Every single baby is different. Based on your baby, jangan always compare with other babies. As long dia nak menyusu, nak makan, itu dah ok. Lain la kalau anak you umur 8 bulan dah kena masuk office then petang main tennis kan. Ha ha. (Ngek!!)

Sekian.

Yang Hensem,
Dr. A

Ok.. So now I rasa happy. Sebab I dah ada jawapan and ada la poyo sikit-sikit (astaghfirullah) sebab ada pengetahuan. Haha. At least kalau ada any inquiry from Makcik Pakcik, I know how to answer. Especially ongtue yang suka cakap banyak-banyak kali, bagi la anak makan nasik nanti dia lapar. Tak cukup makan. Tumbesaran terbantut etc.

No. There are no such things. The most important is kiter kena monitor la penyusuan dia. Kan kat atas tadi ada Dr. A cakap amount susu for babies yang only menyusu sehingga umur setahun banyak mana kan? So, for mommies yang ada baby bermasalah usus, don’t worry ok?

If ada yang nak tanya apapa pasal nkorang punya babies or ada confuse kat mana-mana, leave your comment here. Nanti I tolong tanyakan kat Dr. A, if dia free sekejap dari melawan resaksa gorgon (Sebab dia Power Rangers Merah. I Power Rangers Kuning. Kitorang sama team untuk menyelamatkan dunia ) dia akan jawab. OK?

Wah. Dah macam program khidmat masyarakat pulak. Haha.

-EnD-
 




P/s : Gambar tiada kena mengena dengan tajuk pon
 Tengok la Shein ni. Menguap jer kerja-kerja. Haha.

12 comments:

IbuNaufal said...

masa anak sy less than 1 yrs old dulu sy selalu bagi betik n pisang letak dlm net (apa ntah namanya) sbg snack utk dia..so, baby boleh la pegang sendiri..tp agak comot la..hehe

Liyana said...

hahaha muka mengantok shein mmg epic...omel angat nih!

Anonymous said...

Good info! Atleast kite tau dr dokter sndiri...anak sy pun xnak makan bubur,tp nestum dia okey..tp org dok compare padahal sbnrnya okey jer kan.

Part anak umo 8 bln gi opis pastu men tenis tu mmg ngek! Ahahaha....

Azziah Nawawi said...

tak leh blah muka shien menguap.. hahaha... btul la apa doktor kata, xsemestinya tak mkn nasi bantut tumbesaran ke apa. biasalah, org lama ni diorg mana tau research2 baru pasal ni smua. dlm previous entry su kata shein mcm tak selera mkn bubur nasi kan? maybe dia dah terbiasa mkn puree hienz yg ada rasa manis2. i suggest klau su buat bubur nasi utk shein pasni try mix dgn buat yg dia blh mkn. dlu i buat utk my baby i campur dgn epal yg manis sket. maybe shein blh terima. or, campur dgn puree kurma or kismis. lg bagus kan?

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

Good info jgk utk future mom mcm sy

A.L.I.N.A said...

saya pun xde la bg bubur pejal mengejut kt anak..2-2 anak saya mmg bg bubur nasi pejal start 10bulan..yg si abg dulu mmg mkn puree heinz...yg si adik baru 7 bln ni bonda dia kena jd superwoman n gigih woman buat puree sendiri stok utk seminggu..sbb si adik x boleh mkn makanan instant sbb dia ade eczema..bila mkn je abih 1 bdn tmbh2 muka jd merah then dia garu...sejak tuh la bonda kena rajin berkemas,lap habuk2,buat puree sndiri...now dia dh 7bln saya buat puree carrot+kentang,pisang+kurma...alhamdulillah x naik merah2 kt muka..n yg penting dia selera makan..suma puree dia masa nak mkn saya campur ngn susu dia..

Anonymous said...

Kaksue..bleh ke nak tanye kat dr.A? Huhu.. Cemane klu baby 7month++ dah kurang menyusu dah? Die nak mkn je..bg susu 100ml pun xabes.

Klu check up dr kata bg jugak susu, bg jugak susu..tp baby saya xnak..kdg2 buntu jgk..nak laju susu kena letak nestum jugak,sonsider makan la kan??

cik allord said...

dis is a good info akak,tp nak tumpang tanya kat kwn akak,mcm baby sy ni,kdg2 org yg jaga dia suka bg dia mkn mash potato kfc..adakah elok atau x ? just utk kepastian sy...:(

cik allord said...

good info kakak,tp nak minta akak tanya kan kat doc A,elok ke kalu kdg2 kite bg baby mkn mash potato kfc? sy nak kepastian..plz kak,tanya kan :)

Anonymous said...

Salam sue.I nak tanya opinion kwn sue jugak la as a doctor. Dia specialist ke sue? Harap dia tak keberatan la ;)

Anak I lepas lahir ada masalah berkaitan usus jugak. Masa dia masuk sebuln ada operate sbb doc kata dia termasuk dlm penyakit Hirschsprung (congenital aganglionic megacolon)- I rasa Dr.A understand about that. Tapi pasal start solid food doc tak prefer anything dan I bagi anak I solid food sama mcm anak2 yg sebelumnya, 6 bln.

Tapi masuk bulan kelapan ada satu tahap anak I sakit dan doc sahkan usus dia membengkak. This new doc from different hospital kata should be anak I start ambil solid food 8 bln keatas (sama mcm Dr.A prefer). Skrg anak I 9 bln dan I cuma bagi dia makan puree only. Mula2 I takut dia lapar. Tapi skrg bila Dr.A prefer setahun baru start makan I dah panik sikit. Maybe klu Dr.A boleh explain why and effect dia pada anak I?

Sometimes anak I ada masalah sampai berhari tak berak. I bawak gi clinic doc kata kembung je. Tapi selalu jugak jadi mcmtu. So now should I stop feeding food?? I've got different suggestion from different doc.

Thanks yer sue. Smpikn thanks I pada Dr.A jugak.

Anyway I silent reader sue je selama ni. Tapi I excited sebab ada peluang utk tanya pasal problem anak I.

-Idayu-

Anonymous said...

Dear Sis,

tq for awlays share good info..

~Effa~

Anonymous said...

Thks 4 this info! Sy dah apply for rayyan my son.. :)

Nway Dr.A ni Dr.Adrian paed shein tu ker kaksu?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...