Wednesday, September 4, 2013

Siapa ada simptom OCD angkat tangan!

Assalamualaikum.

Yuhuuuuuuuuuuuuuuu ada yang rindu I tak? Hehe. Tetiba entry tulis Terima Kasih. Pastu lepas seminggu blog diam jer tadek entry, tau-tau Intan yang tukang update kata 'Dimaklumkan, Kaksu sudah kembali kerahmatullah'. Saspen tak? Haha. Ok ok. Tak gurau kasar dah.

I kan, segala mala password I dah bagi pada Intan. Sajer. kekonon ada something happen to me, senang la dia nak bukak sosial network I macam mana. I dah bagi dia lama dah. Since 2009 lagi kalau tak silap, tapi Al-hamdulillah setakat ni masih bernafas lagi. Aminnn

I sihat sejahtera Malaysia setakat ni tapi I nak share pasal satu jenis penyakit nama OCD (Obsessive Compulsive Disorder). Sebenarnya penerangan pasal OCD ni panjang lebar, tapi malas pulak I nak salin. Kalau nak tau dengan lebih lanjut, boleh google. I rasa dalam Wikipedia ada la explen serba sedikit.

I diantara salah seorang penyakit OCD. Actually penyakit OCD ni tak la merbahaya sangat. It just kalau kiter tak boleh nak kontrol, penyakit OCD ni boleh menyusahkan kiter, menyusahkan orang and kalau terlalu penat nanti akan ada penyakit lain. So, kekalau anda memandang remeh pasal OCD U guys better think twice.

Basically OCD punya simptom ialah, nak rumah kemasssssssssssssssss jer. Balik kerja, penat-penat kat office. Penat-penat drive merempuh jem bagai hatta balik dari vacation kat mana-mana (physically and mentally exhausted) pon still nak kemas umah, sapu sampah, terus re-pack sampaiii la rumah dah wangi selesa, baru la mandi and berehat) <-aku ler="" p="" tu.="">

Pastu susun pinggan mau mesti ikut kaler eh? Lipat kain kalau tak tajam bucu tak diterima. Sidai kain kena susun ikut size. Seluar suku seluar. Kain suku kain, sependa ikut kaler. Mesti mau kibas sampai kalau kena tangan rasa macam kena sebat. Baru puas hati. Kalau tak macam tu, nanti hati tak tenang.

Kalau keluar kereta, mesti mau buang habuk dekat tempat kaki ok? Keluar kereta, mesti kereta kena bersih tip top. Kalau tak nanti rasa macam tak complete. Aktivity harian mesti mau berkisar dengan mengemas rumah. Pastu jadik penyapu freak. Bukan kata rumah sendiri, kalau rumah orang lain pon, kalau dia rasa tak berkenan mesti nak tolong.

Paling parah kalau sanggup bangun pukul  3 4 pagi untuk kemas rumah, dah macam tikus dah. Buat kerja tengah-tengah malam.

SO. Kalau anda diantara yang ada simptom kemelampauan too detail, too perfect macam ni, better pergi jumpa Doktor untuk dapatkan nasihat. Seriously U guys. I tak main-main ok? Sebab OCD ni boleh bawak kepada penyakit lain. I tak tipu. Kiter kena tau macam mana nak handle semua ni. Pasal nak handle menda macam ni I admit I tak berapa teror. Tapi I kadang-kadang ada la bertolak ansur skek. Tadek la nak susun sependa mengikut kaler. So I bukan la OCD kronik.c Gagagaga.

Sebab bila dah macam tu, badan kiter penat tau? Kalau penat boleh jadik jantung pump terlalu laju or kalau tak cukup rehat boleh jadik low blood pressure. Semua kena buat mengikut kemampuan badan kiter tau? Biar badan sihat. hidup berkualiti ok? Kalau ada yang sakit mata sikit-sikit tu, abaikan la... Buat mana yang mampu. Dont push yourself.

Wah! tetiba I dah jadik doktor. Hahahaha.

Ok sekian penerangan pasal OCD. Sekarang mari melihat gambar kek dari Huda. Ni I order untuk makan-makan semalam. Chocolate Indulgance Huda sumpah triple lagi sedap dari Secret Recipe. Nah tengok gambar!

-End-

 Chocholate Indulgence by Huda. Sedap nak mampos!

Chocolate Orange Cheesecake dengan Red Velvet lapis coklat. Pengsan!


Kalau ada yang rindu :)

7 comments:

ieda iedana said...

aaa...kak su promote kek jam2 tu ni jugak rasa macam "kamon baby come to my tummy"...haha...

amboii shein sekarang makin hemsem. nanti ai kawin, ada anak pompuan, nak minang shein utk dia. nanti cucu mesti comel..=))

nurul said...

shein ikut muka mama laaaa =)

a'ah laki saya ada la kot penyakit tu. tiap 5 minit nak menyapu. org nak masak pun tak tenang. belum setel dah sapu kang kotor lagi sapu lagi. hangin je badan kang habuk masuk kuali. kot ye pun nak bersih kemas tunggu la dah siap semua. kemas sekali harung. ni habuk sebutir pun nak sapu. bukan saya yg pemalas, dia yg terlebih rajin. =P

tiNi Aziz said...

dululaa sue.. dulu.. sampai sakit benak otak memikirkan apsal org jemur baju caca marba nie!!! jd start last year ktini berubah.. xnk pening2 kepala pasal nk sidai baju jer pun. good bye ocd. tp skrg ada 1 penyakit lain.. malas ler pulak ahhaahaaa...

Anonymous said...

family sebelah husband i mostly ade OCD..husband i pon ade sket tp xbape kronik..sampai kan i TERbuang ubat stapler(diulang ubat stapler yg kecit cenonet sebesar kuman tu pon)dalam kete die, die jeling i suh cari balik.huhu..

Azziah Nawawi said...

ye su, i ada gak penyakit ni sket2. dlu smua nak perfect, tp bila dah masuk 3series, dah kawen, dah ada anak, penyakit tu makin kurang la. tak mampu nak ikut kata hati. hahaha.. tapi, blk keja umah mesti dlm keadaan kemas. klau blk keja, letih, tgk spender atas tv mmg blh amukan. tu keja laki yg kadang2 tak bg kerjasama tp nak bg i keja lebih.
pagi2 sblm p keja, make sure smua benda kat tempat dia. blk keja sapu sampah dlu. i dah mcm u jugak kdg2, dgn penyapu dah jadi bff. lagi 1 bff i kat umah ialah mop! basah sentiasa.kadang2 tak letak kat toilet pun. letak sebelah dapor, senang nak capai klau nak mop kan? hehe

NenetPenne (NP) said...

i ada mild ocd...mild jerrrr..he he he...

Suraya said...

hehe suka lah baca omelan kamu nih...hari2 baca xjemu..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...