Tuesday, October 8, 2013

Antara Atkins Diet, Kalori Diet Dan HERBALIFE

Assalamualaikum.

Ok. Harini I nak share macam mana cara nak menurunkan berat badan dengan cara yang betul. Bila kiter cakap pasal diet musti nak salahkan nasik. Kiter bajet kalau tak makan nasik maka kiter akan kurus. Salah tu.

Sebagai contoh ayat biasa. ‘Harini I langsung tak makan nasik. Pagi makan meehun, lepas tu tengah hari I makan waffle jer. Malam I minum milo satu mug besar dengan roti kosong 5 keping. Nanti lagi dua minggu turun la berat badan I ni agaknya’. Tapi lepas dua minggu kirim salam. Berat static jugak. Takpon turun la barang 500 gram sebab lost banyak air. Tak makan nasik dua minggu and tak exercise jugak. Acane nak turun berat, kan?

Ini salah satu cara penurunan berat badan yang tak berapa nak betul sangat.

I dulu masa nak kawen, pernah try atkins diet. Memang turun cepat. Seminggu boleh turun 3 kilo kalau ikut betul-betul cara dia. Atkins diet ni tak boleh ambik carbs and sugar AT ALL. (Ada jugak yang kata boleh ambik carbs tapi very low amount). Sugar tu tak kiralah dari buah atau sayur. Nasik, mee, kekacang, semua jenis buah, semua jenis sayur, semuaaaaaaaaaaaaaaaaa tak boleh ambik. Protein jer boleh ambik. Sistem dia macam ni. Minum air kosong banyak-banyak untuk detox and makan seekor ayam pon takpe. Tapi ayam tu tak boleh la nak season beria. Kulit kena buang. Pastu bakar jer. Sanggup?

Boleh google apa jenis makanan yang masuk kategori protein. Masa 3 hari tak ambik sugar langsung tu I memang melepek giler. Kepala pening. Masuk hari keempat jadik macam angau. Eh. Bukan angau. Macam mana nak bagitau eh? Ok. Macam khayal jer macam tu. Tapi kalau kiter berjaya survive dengan atkis diet selepas 7 hari, lepas tu dah jadik senang jer nak follow atkins diet plan ni.

Kaedah atkins diet ni simple. Kiter menipu badan kiter. Yang sama macam I cerita dalam entry ni. Kiter ambik protein jer. Menda lain tak ada/kurang. So badan kiter ingat kiter tengah struggle kebuluran, so dia akan burn fats banyak-banyak sebab nak tukar jadik energy. Macam tu. Sebab tu la cepat turun berat. Paham?
Kaedah kedua pulak kalau kata tak sanggup nak guna atkins ialah kiter guna cara diet kalori. Kira berapa banyak kalori yang kiter ambik dalam sehari. Memula kena kira BMI dulu. Macam mana nak kira pergi Google sendiri. Jangan nak malas sangat. So kalau dah dapat berapa BMI kiter, lepas tu tengok berapa banyak kalori yang kiter patut ambik dalam sehari. Let say 1200 cal.  Divide by two so akan jadik 600 cal. Makaaaa sehari kiter akan ambil 600 cal jer.

Makan macam biasa. Ada breakfast, lunch and dinner. JANGAN SKIP. Tapi kira berapa kalori yang kiter ambik untuk sekali makan. Let say say nasik ada 200 cal. Ikan bakar 150 cal, air kosonng 0 cal and buah 80 cal. (Ini contoh jer).  Portion dia kena la ikut. Kena disiplin. So takde masalah kalau nak makan nasik. Jangan skip sebab kiter nak bagi metabolism kiter tinggi. Sebab kalau lemah, melepek tak makan, akan jadik low metabolism. Kalau dah low metabolism makan lambat la nak burn fats.

Kaedah diet ni paling senang and tak la sengsara sangat. Still boleh makan but kena tau berapa jumlah kalori. Nak lagi cepat boleh la selang dengan exercise. Bagi body kiter firm tak la menggelebeh macam agar-agar. Kan? Paham? Rasa boleh tak nak buat ni?

Ok. Kalau rasa tak boleh jugak dengan kedua-dua kaedah ni, ada satu lagi kaedah lain. Jeng jeng jeng! Kaedah lain ni paling sesuai untuk yang jenis pemalas nak exercise (macam I) dan jugak yang malas nak kira berapa kalori intake dalan sehari.

Pernah dengar Herbalife?
Sapa yang datang ke KL lalu MRR2 dari Ulu Kelang mesti ada nampak Signboard Herbalife besar giler dekat tepi jalan. Duta Herbalife pon hebat. Lionel Messi dengan Christian Ronaldo. Pemain bola omputeh, international. So, kiter tengok duta dia pon kiter tau yang Herbalife ni bukan calang-calang company. Kan? Atlet tempatan pun ada jugak. Herbalife sokong sukan tempatan nih. Ada Aidil Zafuan, Zaquan Adha, (ni dua kalau tak kenal tak tau la), Azizulhasni Awang (Lumba Basikal or orang panggil Pocket Rocket Man), Low We Wern (Skuasy) dan Khoo Cai Lin (Renang).

Herbalife dah beroperasi lebih 33 tahun (lama giler) dan beroperasi di lebih 83 buah negara dan mempunyai berjuta-juta pelangan yang berpuas hati. Fuyoooooooo. Sudah 7 tahun berturut-turut Formula 1 Herbalife jadi produk nutrisi meal replacement paling terlaris di pasaran antarabangsa, memonopoli 35% dari jualan dunia. Hebat tak hebat la kan? Produk dan operasi Herbalife disahkan halal oleh IFANCA, kerana ramuan dalam Herbalife berasaskan tumbuhan dan herba. Jadi tidak ada sebab was-was kerana Herbalife berprestij dan disahkan. Maka, boleh digunakan tanpa was-was. Halalan Toyyiban.

Product utama untuk menurunkan berat badan oleh Herbalife ni nama dia Shake Formula 1 Nutritious Mixed Soy Powder Drink. Produk ini mengandungi 55 nutrien dari 7 jenis warna tumbuh-tumbuhan, 16 vitamins, fiber, asid amino dan It only contain 90 hingga 250 kalori berbanding makanan biasa (Ini paling hebat. Low kalori) and 0 kolestrol and 0 lemak trans. Perrrghhhh!

Penting untuk kiter tau berapa jumlah kalori dalam minuman diet and tengok pada ramuan dalam Shake Formula 1 Nutritious Mixed Soy Powder Drink ni, kiter tau ianya tepat untuk program menurunkan berat badan kiter. Okay? Selain dari ramuan disebutkan diatas yang terdapat dalam Shake Formula 1 Nutritious Mixed Soy Powder Drink ni, ia juga mengandungi Protein Tumbuh-Tumbuhan (bagus kan sebab dia ada protein) WHICH kiter tau yang protein adalah komponen utama dietari yang memberi kesan kepada rasa lapar dan mengekalkan jisim otot. 
 
Ok. Paham? Kalau tak paham meh I make it simple. Kiter diet tapi tadek masa nak exercise. So badan akan jadik lembik and flabby sebab makanan yang kiter makan tu takder protein tumbuh-tumbuhan yang cukup sebab kalau atkis, dia makan ayam jer kan? Itu protein dari haiwan. Bukan tumbuh-tumbuhan.
Lagi?

Shake Formula 1 Nutritious Mixed Soy Powder Drink ni ada 5 perisa iaitu Strawberry, Tropical Fruit, French Vanilla, Chocolate dan Cappuccino. Kalau minum shake ni kiter akan berasa kenyang sebab semua kan dah ada dalam tu? Orang panggil minuman ni konsep dia meal replacement. Dah la rasa sedap, pastu boleh buat macam smoothies jugak. Susah kan nak carik produk menurunkan berat badan yang sedap macam Shake Formula 1 Nutritious Mixed Soy Powder Drink ni?
 
 
 
Kebanyakan dari yang bermasalah berat badan mempunyai jisim otot yang rendah, lemak banyak.

Produk kedua paling popular Herbalife dengan bahan asas otot iaitu protein, boleh diperolehi dari Formula 3 Blended Soy and Whey Protein Powder, jika minuman ini dicampurkan kepada Formula 1, ia boleh mempercepatkan pembakaran lemak secara pembinaan otot. Lemak digantikan dengan otot, dan memberi bentuk tubuh yang langsing kepada wanita dan lelaki. Best kan? Pecah lemak pastu bina otot sekaligus.

Kaedahnya kalau kedua-dua ni kiter ambik sekali, kalau kiter turun berat badan and tak exercise, body still mantap dan kulit tak flabby sebab biasanya kalau diet, berat turun tapi tak exercise, badan jadik lembik tapi tidak akan ada masalah badan flabby and lembik jika mencampurkan Formula 3 Blended Soy and Whey Protein Powder with Shake Formula 1 Nutritious Mixed Soy Powder Drink. Paham?

Combine Formula 1 dan Formula 3 ni, dalam set menguruskan badan yang dipanggil Start-Now Pack. Ada satu lagi produk bonus dalam Start-Now pack ni. Herbal Tea Mix. Dah nama dia Herbalife kan? Mestilah nak ada herba. Hew hew hew.

Tea Mix ada perisa Lemon Hibiscus dan jugak Lemon Peach, boleh pilih nak yang mana . Kalau kiter consume tea mix ini, kiter akan cepat lawas. Minum awal pagi, lepas tu senang berak. So lebih mudah menurunkan berat badan disamping rasa lebih rasa cergas sebab toxin dalam badan semua keluar.

Produk lain? Ada….. Nama dia Herbal Aloe Concentrate.
Herbal Aloe Concentrate turut disarankan bagi kesihatan usus, melegakan perut dan membersihkan kolon bagi memudahkan nutrien diserap. Kolon yang lebih bersih juga memberi kulit yang sihat bersih dari dalam. Sebab jus aloe ni masam, jadi dia cuci usus yang ada saki baki minyak, lemak dan pelbagai lah mendapan bahan kumuh tuh.

Senang cerita macam ni la. Kalau diet atkins tak boleh buat, diet kalori pon tak boleh nak buat jugsk. Lepas tu bizi dekat office, balik rumah pon dah bizi dengan anak  lepas tu dah fed up nak diet, fed up nak berlapar, fade up dengan diet yo-yo yang buat kulit menggelebeh, maka ini adalah masa yang sesuai untuk anda mencuba produk Herbalife.

Gantikan sarapan pagi dan makan malam dengan Start Now pack Herbalife yang sedap dan capai target hilang 3-5 kg dalam dua minggu, I boleh jamin boleh turun. Lagi-lagi kalau berdisiplin.
If on budget, tapi tetap nak kurus kan berat badan, Start-Now Pack available in loose form. Bagus. I really recommend yang ni.
 
 

Hubungi Herbalife Independent Distributor Liz via email arlize.herbalife@gmail.com atau call/ whatsapp 017-2840281. Boleh follow IG dia @arlizeherbalife. OK? Lepas tu kalau nak hadiah misteri boleh bagitau Liz macam ni. ‘U, I pembaca blog Chooyaya tau?’ Nanti Liz akan bagi hadiah misteri untuk ada.

Selain dari tu. Liz jugak bagi special promotional price untuk couple yang ingin hilang berat dan kelihatan kurus, cantik hebat menjelang hari perkahwinan.

Cabar diri anda dengan Herbalife. Saya sudah!  Anda bila lagi?

Gitu. Penutup entry nak ayat good-good jer. Haha. Selamat mencuba!

Gambar sebelum dah selepas guna Herbalife


-EnD-

13 comments:

Anonymous said...

Herbalife is good but just be careful..afraid instead of losing weight you'll gain more than before..be discipline when you start using Herbalife..if im not mistaken, after one shake you are not allowed to eat or having another meal for about 4 hours...maybe just a simple munch like biscuits or fruits to curb your hunger..but don't take shake plus another meal as this is for gaining weight and not losing it..Good thing about Herbalife is you can either lose or gain weight...so set your goal right be discipline and focus..if it says one shake then one shake it is..dutch choco is the best!!!..haha

Ella said...

Pergh...komen diet itu diet ini..endup ko sndiri bgtau yg ko tu malas exercise..aptb la Sis oii!!!

I'm doing healthy lifestyle and eat clean. do some workout indoor n outdoor in alternate day. i manage to lose more than 20kg by applying this method. so watt??

by the way sis..i hate atkins since i am a food lover..but i know what atkins does in their program. all the things you said about atkins are wrong..totally wrong!!please do some research before posting!

Chooyaya! said...

Hi Ella. Tq for your respon. macam ni la. kalau u betul cakap macam ni, why not U leave your email dekat sini. Ok? Sebab kalau setakat nak cakap, semua orang pon boleh cakap. Yang I tulis pasal Atkins ni pon I google and baca. One of the source is dekat blog aku taknak gemok dot com. U can read there ok? Use your own name and provide your email sekali. Setakat nak jadik anon macam ni, semua orang boleh. TQ. Assalamualaikum.

Anonymous said...

eee sedeynye ella tu kak su.cakap sesedap rase je.kalo dia berjaya patutnye share la rahsia kejayaan dia.yg dia emo tu kenape.da kurus terus sombong.kalo camtu baek gemuk je.go kak su!go kak su!

kak su nak uweetttt!

ida

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

Kaksu yana pernah try atkins..best sb bnyk lost dlm sbulan.

Chooyaya! said...

ida : kan??? cakap mcm good good jer. nak poyo2kan kaksu. ni tadek plak dia komen bg email add ker apa. mmg tadek budi bahasa. tak suka baca boleh blah.

Chooyaya! said...

mrs yana : ooo dah try jugak eh? ni budak ella ni lg hebat program atkins dia. patut letak skali email dia boleh la yana tanya dia kan? ni tadek leave email plak

normala othman said...

Ape ke poyo ella tu. .bencik giler pompuan2 mcm ni.ko tak suka tp end up ko baca gak blog org yg ko bencik. Ape ke bangang ko pompuan..eiii yerkk.mcm ni punya org pon ada.kalau aku dah kena tumbok kak su..siapla.kahkahkah

~Nur Zulaiha~ said...

Sbnrnya bab diet atkins tu, boleh jer mkn sayur, sgt dibnarkan tp syyr hijau, sbb syur pon still ada cab, so dihadkan sbyk smgkuk shari,, ada ayat yg lbih baik utk myrankan pbca blog kak spya pkai helbalife adalah, diet atkins, boleh myebabkan kalestrol tinggi sbb pgmbilan tlur yg byk dan sstgh dripadanya mybabkan ruam sbb lebihan protien dlm badan... Kak boleh bka fb kelab diet atkins utk lebih info.

Bab diet rendah kalori plk... Bkn cara dgn catuan half pda kalori 1200kl shri.. Ppuan mmlukan kalori sbyk 1200 kl, tk perlu catu smpai 600kl.. Still mkn dlm 1200 dan perlu bt snmam yg akan hiangkan 300-500kl stiap hari...diet rndah kalori mmlukan pegamalnya ambik 1200 spya bdn still dpt mghsilkan metrabolisma utk bdn...

Sy amalkan kdua2 diet nie, diet rndah kalori agak lmbat pnrunan jd skrg amalkan atkins,, tk mampu bli helbalife... Nak bli spsng bju hrga 25 pon pikir byk..

Sbaiknya buat reaseach tlebih dahulu, takut ada org yg tbaca salah faham.. Mgkinblog yg kak baca tu pon.salah fhmanya.. Everyone make mistake... Heee..

Chooyaya! said...

salam,

thanx for comment dekat blog. tp internet bengong ker menda entah, tak lepas nak reply comment so akak email jer la eh?

pasal buat research sebelum post tu :) memang buat research and akak tak pernah pon main post sesuka hati bg info merepek2. dah kata pon blog kan? selalunya pasal atkins ni mmg banyak argument. banyak orang and banyak cara serta banyak pendapat. awak pon sendiri mesti ada baca google and search kat internet kan?

yang akak tulis tu dari atkiners sendiri and apa yang akak research dekat google and pasal calori intake tu pulak, akak dapat nasihat dari doktor sendiri. so akak percaya pada dia. sebab dia doktor kan? so dia mesti lagi bijak dari akak (heeeeee) but then, people makes mistake. banyak cara and banyak pendapat.

tapi bila awak cakap suruh buat research dulu sebelum post, to be frank, akak rasa sikit2 awak macam memperkecilkan akak. tak baik mcm tu kan?

anyway thanx for your time untuk baca dan comment.

all the best

~Nur Zulaiha~ said...

Thankz for reply... XD

Maaf klu ayat sy slah.. Maaf sgt2.. Tk bmksud.... Lain org lain pdgan dan pndpat ayat yg more better... Okey noted utk gna ayat nie next time.. Thankz okey..

Sy still dan msih bt reaseach psal diet atkins...goggle smpai

nini said...

teruja dgn diet herbalife....klu sudi akak share ur menu plan yer...
maaflah kalu dah pernah share...sebab ni 1stime bc ur blog..hihi

yuyu bluenow said...

Assalammualaikum..
maaflah mencelah... serius sy nak kata diet herbalife + exercises memang baik sgt,,, kevin pun syorkan diet herbalife ini kerana semua yg kita perlu dlm badan kita ada dlm herbalife dan herbalife juga buang mana yg kita tidak perlukan dlm badan kita...
tp kena ingat satu ja.. magic words utk yg inginkan kurus dan sihat...
kita berdiet bukan utk cantik tp utk sihat...
dan kita bukan berdiet tp ubah cara hidup ingat tu ,,,,
PEACE... :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...