Wednesday, November 27, 2013

Say Yes To PnD Protection

Assalamualaikum.

For some reason I have to delete previous paraghraph. But I the rest still ada. So here we go.

Ok. Ct jugak ada bagi I link ni. Cerita Erina. Pasal macam mana dia face situasi bila anak dia meninggal sebab kena jangkitan Pneumococcal. Masa tu anak dia umur 14 bulan. Betapa dia menyesal sebab tak beri Optional Vaccination Pneumococcal pada anak dia. Sama macam Doktor Adrian cakap yang pembunuh number satu kanak-kanak ialah Pneumococcal and Rotavirus dekat entry ni. Erina ada tulis detail dalam blog dia pasal penyakit ni dan I sendiri tergerak untuk bantu Erina untuk buat kempem kesedaran tentang pentingnya memberikan anak-anak anda Optional Vaccination ni.

I copy paste sikit eh dekat sini. Jap. 

Tapi tak boleh copy maka terpaksa la aku taip jugak.  E!

Penyakit Pneumococcal adalah jangkitan dari pnemokokus yang mana bacteria berbahaya ini dengan senangnya boleh dijangkiti daripada udara.  Menurut sumber dari sini Ia biasanya ditemui didalam pernafasan kanak-kanak dan disebabkan melalui batuk dan bersin.  Kanak-kanak dibawah umur 5 tahun, mereka yang mempunyai system immune yang rendah dan kanak-kanak yang tinggal di pusat jagaan harian antara yang perlu dilindungi dari penyakit ini. Terdapat banyak (strain) jenis pneumokokus ini dan boleh menyebabkan penyakit penumokokal yang serius dan bersifat kebal antibiotic. 

Maknanya pengvaksinan adalah cara yang paling selamat untuk melindungi kanak-kanak dari dijangkiti bacteria ni. Hanya 2 peratus sahaja anak yang dijangkiti penyakit ini akan terselamat.

BAHAYA

And I tau ada persatuan Anti-Vaksin dekat Malaysia yang menghantar surat kepada Kementerian Kesihatan supaya memberhentikan pemberian vaksin pada kanak-kanak. Mereka tentang. Dan mereka mengatakan susu ibu ialah sebaik-baik ubat untuk menghalang kanak-kanak dari dijangkiti sebarang virus berbahaya. I rasa macam kurang bijak la buat macam ni.

Takpe. Pada mana-mana Ibu yang masih keliru dan kurang jelas pasal Optional Vaccination anda masih tidak terlambat. Boleh search dalam internet and boleh jugak pada I and I sendiri tolong panjangkan pada Dr. A pasal ni. Ok? (Nak uweeeet)

Jom la semua. Tingkatkan kesedaran pasal virus-virus berbahaya ni ok? Bacalah molek-molek dekat Blog Erina pasal anak dia yang dijangkiti kuman berbahaya ni. Let safe the child. Say yes to PnD  Protection. Safe the child. Safe the world. 

-EnD-

9 comments:

Suria said...

sedihnya bace..
klu terjadi pd diri sendiri tak sanggup rasanya.. ya Allah.

Al- Fatihah utk adik sadiq -.-"

Azziah Nawawi said...

i've face the same situation like mama sadiq. my 1st baby was born premature at 26m. his life only for 2 days. masa doc nak stopkan machine, hati i mcm kosong. tgk dia punya heart beep, turun and turun, then zero, hati i macam mati. anak sulung yg kita tunggu2, just can see only for 2 days. cant hugs, cant kiss. just can touch when he is going to die. sedih, cant describe with words! yg pasti, itu smua amanah dr Allah yg dipinjamkan sementara utk kita. apa pun kena redha.

talkwithmykeyboard said...

Kak suuuu.. sedhnyer.. :(

QASEEH HATIKU QASEEH said...

anak sy umur 6 yrs..bln x igt tp thn 2012 bbrapa hari baru posa..my anak sakit demam...tp sgt luarbiasa..sbagai mak kita kna tau beza kn demam anak sakit anak mcm mn ..x sama setiap masa kna..sy bw my anak g check drh..mnta xray..yes!!..d kesan pneumonia..lucky me cpt tau..n terus drip antibiotik..dunno if lmbt n x bt tndkn cpt...syukur alhamdulillah..till now sy tetap pantau my lil boy yg da 7 yrs ol tu...takut smpi skrg...n sy bg dia minum susu pediasure till now to support bodi dia..dunno till when baru kasi stop tu susu..asben ckp smpi dia da x mo minum susu...jgn ambik mudah anak sakit demam...kuman virus skrg x mcm dulu2...antibodi manusia skrg x kuat..

Rai Ourkizuna said...

ya allah sedihnya..nak luruh jantung baca kisahnya.. tabah sungguh ibu sadiq..

sedikit note.. setiap orang ada pengalaman berbeza.. bagi yang menolak vaksin, mereka ada sebab tersendiri.. ramai antara ibu ibu ni, anaknya alami masalah kesihatan sebab vaksin..its heartbreaking to see a kids dying sebab penyakit begini.. tapi it is also heartbreaking to see a kids growth ke belakang sebaik dicucuk vaksin. dan..yang lebih menyedihkan.. anak anak kecil tu tak mampu untuk hidup tanpa bantuan orang lain.. meniti usia.. tapi tak sama macam orang lain..

anyway..saya bukan nak cuba make a point..tapi everyone make their decision base on their believe and reason.. we cannot judge them because we dont know what they have been through..

Ibu Dhia Danial said...

bergenang airmata saye bace entry ni kak sue.. sejak jd ibu ni mmg x bole pun baca berita mcm ni, sebak sangat!

Al-Fatihah utk arwah adik Sadiq.. syurga tmptmu nak..

miszz lidgez said...

hi kak su..betul ke susu lembu bole sebabkan kahak byk utk baby?anak sy byk kahak la..ble jmpa doc buat neb pon x ok gk.skrg nih doc suh tukar susu

chanellove said...

Hi Kak Su, my condolences to Kakak Ct and family. She sure is a strong women!!! May Allah bless arwah Sadiq and his family.

Kak Su, can you ask Dr A, is it still possible for a 1 year old to take the PnD vaccination? Cos my little princess is turning one next week, so during her 1 year old jab, planning on giving th PnD vaccination too. Is it still possible to do so? I was not focused on this matter previously..

Thanks Mama Shein!

Chooyaya! said...

For chanellove and moszz lidgez

I cas untuk jawapan pada you tau? Bukan pada both mummy yang tanya tu. Deal? Ha ha.

1) Untuk pneumococcal vaccine, masih boleh ambil. Highly recommended. Sebab dah setahun, only take for 2 dose. Don't worry, dose actually based on age. Boleh cek dekat klinik or hospital yang ada.

2) Mungkin dia tak sesuai with protein/laktosa from susu lembu. Biasanya kes macam ni try change to susu soya. Contoh isomil atau pediasure.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...