Tuesday, December 24, 2013

PEROKOK dan Baby (Entry Serius)

Assalamualaikum.

INI ENTRY SERIUS OK? 

Ok la. Ni I nak pesan pada mana-mana yang menghisap rokok and have a baby, If u guys think that it’s ok hisap rokok kat luar rumah and later baru pegang baby, it’s totally wrong ok? SILAP BESAR sangat. Sometimes, sebenarnya tanpa kiter sedar, kiter dah harm baby kiter by this. SMOKING.

Pastu biasalah kan. Smoker. Ego musti tinggi. Dia akan cakap macam ni punya. Kiter hisap rokok kat luar, pastu baru masuk dalam umah and hold baby. Bukan isap depan  muka baby. Lagipon bukan kiter sorang jer merokok. Society pon macam tu. Kat mall, park, mana-mana pon isap rokok. Bukan salah kiter seorang ok?

Tapi dia lupa yang sebenarnya dialah yang terapat dengan baby. It could be dia tu boleh jadik Mak, Ayah, Tok, Nenek,. Abang, Kakak or siapa-siapa la banyak spend time dengan baby. U guys seriously have to stop. OK? Bak kata Dr. Patric. ‘Bertaubat lah. Orang Islam kata haram kan if U harm yourself? By smoking U will get sick. And consider you harm yourself. So its berdosa kan?’ Eeee. Bebel macam Mak Nenet sangat. Haha.

Sebenarnya macam ni. By hisap rokok walaupon bukan depan baby, all the dust and asap akan terperangkap dekat baju and rambut, and jari and all over the body. So after that kiter dukung baby and dengan cara macam tu la baby akan dapat acute bronchitis sebab dia bernafas and hirup udara yang dah tak bersih. Lagi-lagi kalau dengan mulut ada balance asap tu kiter kiss baby. If baby tu antibody dia week dia akan mudah la dapat bronchitis. Depends on ketahanan baby tu sendiri macam mana. If dia jenis lemah cepat la dia infected.

Pastu bila isap rokok kat luar rumah pon, dengan baju yang kiter dah isap rokok tu kiter akan menyandar dekat sofa, baring kat tilam semua kan? So. Semua asap dust tu akan melekat dekat sofa and tilam bantal etc U name it. Langsir pon yer jugak. It is not safe walaupon isap rokok kat luar. Ni dah berapa kali nak bagitau ni? Sekarang I pon dah jadik membebel macam Mak Nenet macam Dr. Patric.

If usah sangat la nak berenti smoking. What U can do is, isaplah rokok kat luar rumah and later masuk jer rumah terus mandi and tukar baju so that all the asap and dust takkan terkena dekat semua benda. Tapi dari tiap kali isap rokok nak kena mandi tukar baju baik berenti jerk an? Lagipon rokok bukan murah sekarang ni. Baik simpan duit tu pastu belikan wife Prada. Eh. Okbye. Haha.

Bronchitis ada rawatan dan boleh diubat. Sekarang ni we talking about nak elak dari macam mana nak avoid asthma. By acute bronchitis if tak berubah jugak, still expose baby pada udara yang tak sihat later dia akan dapat asthma. Sebab once baby dah kena asthma lagi la rumit penjagaan dia. Sejuk tak boleh, makan kena pantang, tukar cuaca demam, lasak sangat and penat sangat tak boleh. Nanti macam mana nak jadik athlete kan? Kiter taknak macam tu.

So the best solution is, mana-mana yang rapat dengan baby tu stop la smoking. Kan? And if la ada anyone yang isap rokok ke apa, lepas ni elak la dari dukung baby ke apa. Kiter Emak-Emak takkan la nak cakap wei ko jangan dukong anak aku sebab ko isap rokok. Sebab nanti katanya kiter paranoid. Or macam Yatt pernah buat dulu. U nak dukong Suci, meh sapu tangan dengan hand sanitizer dulu. If not, tak boleh dukong.

Dilema Emak-Emak yang nampak macam paranoid pasal dia alert smokers yang nak pegang/cium baby dia ni sama jugak la macam if ada orang yang sesuka hati nak suapkan our baby/kids kiter tak kisah la cekedis ke apa, or another unhealthy foods like chocolate or air coke or cakes, cuppies or semua la menda yang ada artificial flavor ni. Not good. 

Molek la kalau bertanya dulu Mak dia. Boleh ke tak suap ni ha? Kot-kot la depa ada sakit ke apa or allergic apa kan? We never know. Lepas tu if nak tanya, please ask a mom privately. Jangan la kau tanya depan-depan mak dia, ‘Eh Siti Nurhalijah, boleh tak I bagi coklat lazat ni kat anak U?’ Nanti if U jawab cannot, see how bad now U as a mom in front of Ur kids. Nanti the kids will feel like why semua menda tak boleh makan and start la tantrum golek atas lantai. And because they cannot think like us yet they will think yang kiter ni a bad person sebab tak bagi dorang rasa happy makan coklat.

U got what I mean? Macam tu.

I know banyak Emak-Emak yang have a situation like this. Serba salah. Bak kata orang yang tukang suap, ‘Ala… Makan seciput je takkan la nak sakit kan?’ I also ada face a situation like this. Kata Dr. A, after two years baru la boleh bagi bebudak ni makanan yang ada artificial flavor and color. Not good if kiter bagi.

Sekali sekala memang la boleh but U have to know where to stop. I taknak la sampai Shein tak enjoy masa kecik dia. Kids. They like la chocolate, ice-cream and all ni kan? Sebab they kids but like I sed earlier U have to know where to stop.

I akan bagi Shein experience makan ice-cream. I will but I akan tengok la kuantiti dia macam mana. Biar dia rasa indahnya masa kecik dia. Biar dia explore semua. Nak pegang tanah? Boleh. Nak merangkak kat lantai. OK. Semua boleh. But lepas tu makesure la jangan bagi dia masukkan tangan dalam mulut and mandikan dia and bersihkan dia. 

Kan?

Macam tu. Ok la. Dah banyak bebel ni. Aku pon bingit bila baca balik. Kah kah kah. (Tapi make sense kan?) Lekas cakap ye!

-EnD-

 EH ENGKAU NI

5 comments:

harzharun said...

pernah nampak seorang lelaki dukung baby yg mebe baru lepas hari kot, sbb kecik sgt lg...si lelaki sgt durjaya sbb isap rokok...rasa mcm nak pergi lempang je..huuuuu

Nur Alya said...

tak habis baca lagi post Sue sebab rush nak balik rumah tapi apa-apa pun rasa nak double lempang bila tengok smoker berkali-kali hisap rokok biar pun depan bijik mata dia tu ada baby & preggy woman.ada juga rasa nak tonyoh puntung rokok tu di mata dia.geram mak oiiii..

Rai Ourkizuna said...

totally agree..sgt susah hati bila org nak suap macam2 kat anak.kita punyalah nk jaga makan.. diorg sesuka hati je kan.. T_T

Fara Dilot said...

Ade virus asap rokok.. anak sedara kne demam panas virus asap rokok..kne masok air

Nass Yusof said...

serious your caption for that budak rokok tu kelakar gile. but yeah. i agree with you on the smoking bit. urgh i ngan paan dah start balik -_- have to try quit again!!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...