Monday, March 17, 2014

Apa perlu buat bila baby demam

Assalamualaikum.

Mommies, I nak pesan. If anak demam temperature around 38 degree ke atas, lekas-lekas buat something untuk bagi suhu turun. Ada banyak cara. Bagi la paracetamol, tanggalkan pakaian and lap badan dengan air sejuk. Letak cool fever and letak towel basah dekat ketiak, kepala and celah pelipat. If suhu dah 40, guna voren (ubat bontot) yang memang kena selalu standby dekat rumah and lekas-lekas bawak Emergency mana-mana hospital terdekat.

Ok? Never take things for granted. Takot nanti if dah sawan sebab terlalu panas macam-macam boleh jadik. Nauzubillah mintak dijauhkan. Boleh jadik tarik and terencat or boleh jugak bawak maut. Jangan ambik mudah. Kalau baby terencat kesian dia. Apa akan jadi pada masa depan dia kan? Kiter bukan selalu sihat dan muda untuk jaga anak-anak yang sakit. Kesian dia nanti.

Check temperature every two hours and jangan tido mati. Bagi paracetamol every 4-6 hours if ada suhu and If dah 3 hari demam tak kebah, lekas-lekas bawak pergi hospital. Demam baby sepatutnya surut bila masuk hari ketiga. So kalau tak kebah, bawak pergi hospital cepat-cepat. Doktor tau nak buat apa. Check darah ker contohnya. Just to makesure dia demam bukan sebab denggi or virus-virus merbahaya yang lain.

I tau ada mommies yang tak suka bagi ubat pada baby sebab bagi ubat pada baby tu tak bagus but mommies, if dengan cara traditional pon tak boleh turunkan suhu baby, why not bagi paracetamol and bring your baby to the doctor kan? Sian baby. But if suhu turun by traditional method, Alhamdulillah.

Semalam, a cousin of my friend anak dia meninggal sebab demam. Sebab demam je. 7 months old. Sedih kan? Mak dia dah bawak pergi klinik the other day and doktor cakap demam biasa. Semalam pagi, anak dia tetiba kena sawan tarik and bila bawak pergi hospital doktor bagitau dah meninggal. Sad. Very sad. And post mortem cakap, baby dia kena lung infection.

Jangan lupa standby paracetamol and voren yer mommies? Kena sentiasa ada dalam rumah. Penting tu. At least, kiter ada something to standby if apa-apa jadik tengah jalan. Always brings together paracetamol and voren dalam beg baby. Bawak la pergi mana-mana. Ok? We never know what gonna happen.

And memikirkan pasal nasib baby dalam pesawat MH370 yang maybe kena hijack buat I sedih. Cukup ke susu? Cukup ke pampers? Makan macam mana? Ubat? Sedih la. Haih.Sama-sama kiter doakan supaya semua yang dalam tu, selamat. Those baby especially. Dorang baby lagi. They know nothing L

-EnD-

Salah satu contoh paracetamol untuk baby. Untuk Shein, I bagi dia Progesic yang I dapat dari Gleneagles. 3ml every 4-6 hours.



Yang ni Voren (Ubat bontot) untuk umur Shein, I kena bagi voren 12.5mg. Kredit to Mylittlehabib for the picture.


P/s: Dapatkan nasihat dari doctor dosage yang sesuai untuk bagi paracetamol and voren pada baby. Mengikut usia mereka. voren (diclofenac sodium) and paracetamol is 2 different drugs, for example u dah bagi syrup pcm, patutnya every 6 hrs, but at 3-4 hrs temp tak turun and reach 40 boleh bg supp voren not supp pcm (Thanx Honey Bedazzled).


Gambar hiasan jer. Tajuk gambar : Singapura dilanggar todak. Kbye.

10 comments:

honey bedazzled said...

dear, nak bgtau je, voren(diclofenac sodium) and paracetamol is 2 different drugs,for example u dah bagi syrup pcm, patutnya every 6 hrs, but at 3-4 hrs temp tak turun and reach 40 boleh bg supp voren not supp pcm. gittew. paham x?

Chooyaya! said...

Honey bedazzled : paham cik pharmacist. jap edit balik. copy awak punya comment ni.

ecah khalili said...

info ni untuk bakal mummy macam sy jugak..hehe..thanks for sharing.. =)

Chooyaya! said...

ecah : welcome. bak pengeras. hehe

Mimy Hamid said...

voren mmg standby.....selalu demam ni laki aku yg pakar jaga Fayel..

Chooyaya! said...

Mimy : bagus mimi. aku up gaji nko

Atiqah Aziz said...

Tambah lagi 1 termometer wajib ada kat semua rumah. Tak boleh check guna belakang tangan je kan.

Unknown said...

Hai sis voren ini boleh ke budak umr 1 tahun lebih ambil ya

Cecelia Austin said...

Hai sis voren ini boleh ke budak umr 1 tahun lebih ambil ya

Cecelia Austin said...

Hai sis voren ini boleh ke budak umr 1 tahun lebih ambil ya

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...