Assalamualaikum.
So sekarang Shein dah boleh makan
nasik yg macam kiter semua makan, cuma kuantiti yang masuk dalam mulut ialah
nisbah dia 1:3 dari yang jatuh dekat lantai T___T Sebab member kan nak makan sendiri
sekarang? Eksyen giler. I tengokkan ajer perangai dia tu.
Nak suapkan taknak. Kalau tak
bagi, hantuk kepala dekat lantai. Kekadang I biarkan ajer. Malas nak pujuk. I
buat dek jer, selamba pergi dapur buat-buat bizi nanti dia datang dekat I
jugak. Ajak kawan. Tadi padahal dah berenang menyentan atas lantai. Ni nak
kawan dengan orang pulak. Tak malu ke Shein?
Haritu masa dekat hospistal, I
bagi je dia makan bubur yang dapat tu. Kosong, tapi sedap. I agak maybe ada
chicken stock dalam tu. Sebab dia taknak makan menda lain, so bila I suap bubur
hospistal dia laju makan so I bagi jer la jugak. Kalau tak, dia makan
merepek-repek jer. So semalam, I try buat bubur nasik semula. Omit the cheese
this time. Petang karang tunggu laporan dari Kak Nelly macam mana. Dia nak
makan ke tak. Kalau mau makan, bagusssssss. I pon dah nak muntah tengok pasta.
Dari kecik, besar, lebar, bulat, lonjong, shell, tube, semua dah try.
Ok. Now memang is the right time
untuk bagi baby makan pelbagai jenis makanan sebab gigi pon dah ada (So, dah
tak tercekik bila makan) Cuma kalau boleh elak la dari garam yang berlebihan.
Tunggu la sampai dia 24 months. Kang kalau terlebih sugar, aktif pulak. And
kalau jenis suka minum susu coklat but tak suka gosok gigi and lebih suka gosok
dinding pon tak ok kalau nak bagi yang manis-manis sangat. Takot gigi rosak tak
hensem la kan?
Biar sederhana kalau nak bagi
baby makan apapa. Fitrahnya kanak-kanak memang suka makanan yang colorful and
manis. Nak bagi sekali sekala boleh. Bagi dia rasa macam mana nikmatnya makan
yang manis. Macam kiter dulu-dulu. Senang cerita. Kiter semua emak-emak. We
know where to stop kan? Apa-apa menda pon dalam dunia ni, selagi sederhana
InsyaAllah ok. **Bunyik guruh.
Doktor A bagitau I, tapi dia tak
ulas banyak la. Kata dia, kalau rasa nak bagi kentang putar KFC (without gravy)
tu pada baby lebih baik bagi Kenny Rogers. Sebab dia tadek garam and cara masak
dia sihat. Sebab dia grill kan? So of coz ianya lebih menyihatkan. Yang ni dia
bagitau berdasarkan penyelidikan one of colleague dia (doctor) yang family member dia buat
penyelidikan pasal makan. FYI kata dia. Ok. Baiklah.
Huwaarghhhhh ngantok. Okla bye.
See u tomorrow!
**Macam sibet je penutup. Haha.
-EnD-
VS
Sedap pulak tengok petang-petang ni. Cais!
4 comments:
sayang sue..selalu baca blog sue taww..tapi shein nye pasal terus nak komens...
ai penah keje kr taww..bukan real mashed potatoes tu honey, serbuk potato dengan semua perasa siap- tu jer dibancuh likat2 dengan air panas..the only thing yg natural is the gravy tu pun dibancuh dari pack jugak..sad kan when we know the truth..at first ai pun terkejut gakk laa..but dats d fact..
as for kepci, can't say much sbb x penah keje sana..i guess if you want to give shein a try, xper kot dua2 nie..tp for daily feeding not advisable laa kott..
just sharing dear..
awaaakkkkkkkkkkkkkkkkk. kalau ayam dia pulak mcm mana? izzit healthy or not?
hahaha..ayam dia ok aje dear..memang ayam segar tiap hari dan di marinate pastu dipanggang, no problem!
hye kak su,
ida pernah kerja kfc. sekarang ni semua instant je kak. semua nak kena cepat because of the demand.
gravy and mashed datang dalam bentuk serbuk.
nak makan boleh, tapi moderate jela sebab kita tatau what kind of preservative yang digunakan.
and as for ayam, marinate and goreng dekat outlet.
cuma, erm... ida pernah terpikir, sehari je dah berapa banyak penggunaan ayam di kfc (outlet ida kerja je), belum lagi fastfood yang lain. agak2, ayam ni sempat membesar dan mummayiz seperti normal tak?
Post a Comment