Wednesday, June 25, 2014

Aku Tak Bodoh

Assalamualaikum.

I nak jugak-jugak komen pasal yang ada orang forward satu article/entry dalam blog bagitau yang Lola maknya Adik Firdaus tu kata yang dia ni memang betul-betul susah. Ye, susah sampaikan nak beli baju untuk anak dia yang OKU tu RM5.00 pon tak mampu. Susah sampai macam tu sekali.



I taktau la orang lain, but I sendiri, I tak boleh nak accept jugak. Sebab kata la dah kalau tak mampu sangat nak beli baju untuk anak dia hatta sehelai pon, dah yang dia dekat FB kemain tudung manik-manik tu ada pulak duit nak beli and kata la kalau tudung tu Syarikat bagi ke kan? What about bilik budak tu kotor sangat-sangat sampai macam tu?

Memang busy sangat sampai dah tadek masa nak bersihkan ker? And pihak hospital menjangkakan yang Adik Firdaus punya keadaan kurus kering macam tu, dia sebenarnya dah dibiarkan macam tu (tak diberi makan/minum dengan betul) for at least 6 months. Tak sampai seminggu duduk hospital dah naik berat 2kg. Apa kes? Dia ni sebenarnya nak bagi anak dia mati ke apa?

I sakit dada. Sebak. Sebal taktau nak cakap macam mana. I agak la kan, ImaShima Lola whatever your name is, dia memang ‘tak sihat’ sebab Ibu yang normal, dia sanggup berlapar asalkan anak dia makan, Ibu yang normal, akan berusaha sedaya upaya untuk bagi pakaian untuk anak dia tak kira in whatever condition, dia akan work for it and Ibu yang normal, takkan biarkan anak dia dalam keadaan macam tu. Please la. At least bersihkan la anak dia. Mandikan la. Tolong la jangan buat susah sangat sampai RM5.00 punya baju pon tak boleh nak sediakan.

Now Kak Lola, lebih baik la awak diam je dari buat statement nak bela diri. Sebab lagi menampakkan kelemahan diri je. I nak cakap nampak bodoh sebenarnya. Cakap biar betul sikit. Sebab orang Malaysia bukan bodoh pon boleh terima macam tu je bulat-bulat apa alasan awak.

Anak tu kan amanah Allah? Haih. Taktau nak cakap apa dah. Emos pulak 2 3 hari ni. Hope akan ada satu tabung untuk Adik Firdaus ni soon. Senang orang nak bagi bantuan. I kalau kaya untuk beli slot dekat TV3, I buat je program sendiri macam Bersamamu tu banyak-banyak lagi. Carik yang betul-betul susah. Lepas tu masukkan dalam suratkabar. Buat satu tabung khas untuk bantu-bantu golongan macam ni. Program amal ke. Biar kecoh-kecoh sampai semua orang tau. 

Lepas tu pengacara dia, I dengan Intan. Haha. Kbye.

-EnD- 

7 comments:

nadiha kassim said...

tang pengacaranya tu saya setuju lapan blas ratus peratus!!

Kasut Hijo said...

Tabung tuk adik Firdaus dah ade.
bole la klu nak menderma bantu dia

A.L.I.N.A said...

penat2 kite pun balik keje anak kite jenguk no1..pelok cium..hilang letih bkerja..mak adik ni???hmmm....pendapat saya mmg mak tu saje biar adik ni cmtu nak bg mati kot....

nadyrah khairy said...

sian sangat kat adik ni..survive hanya dgn makan kekabu bantal, polisterin n najis die sendiri...Allahuakbar...ape pon alasan mak die, kite mmg boleh terima..

f.m.y said...

dia tipu je kot suma tu. Dalam metro ade je majikan bagitau gaji mak dia dalam 2k+ lepas tolak utang u what ever dalam 1.5k+. Kira masih mampu bagi anak makan sehari 2 kali..

Haris Zuhaina said...

As Salam
Gaji Rm1549 takkan tak cukup?
Kherja plk ngan company Brahim's caterer KLIA. Mesti ada bonus etc....
menyewa rumah asin blh pulak, kata nak bagi anak berdikari?!!!!
Ank dibeza2kan kerna kekurangan fizikal?

Ka sebab anak tu anak ngan arwah bekas somi?

Dah 10 thn jadi isteri kedua, tp isteri pertama tak tahu...
banyaknya alasan

Takkan nak p beli baju kat kedai bundle tak dak duit?

Ini lah yg jadi bila org sekeliling tau, tp buat tak tau.

tak leh nak digest ngan semua alasan yg dia bagi

Effanina Mokhtar said...

Sy tgk pun sebak & sedih.. sngup buat kat ank sendiri mcm tu.. byk mak bling2.. bju ank koyak rabak.. sngup dia.. mlm td tgk kat tv, jiran2 ckp..xtahu kewujudan Firdaus ni.. sbb xpenah dgr dia nagis / bising. smpi mcm tu. mak dia sorok anak..
klu ada bantuan /tabung derma,, jgn serah bulat2 kat mak dia.. nak dia duk shopping beli brg sendiri bukan utk anak plk..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...