Thursday, September 11, 2014

HATERS

Assalamualaikum.

I pernah baca dalam satu article ni. Ayat dia exactly macam mana I dah tak ingat (mungkin sebab factor usia sebab tu mudah lupa) tapi lebih kurang dia nak cakap macam ni la. Kalau kiter jumpa orang yang kiter tak pernah jumpa for the first time, 7 saat yang pertama bila mata bertentang mata, sebenarnya kiter dah boleh agak orang tu suka atau tak dengan kiter hanya melalui pandangan mata dan body language dia. Paham tak? Ke berbelit sangat ayat I? Ke sebenarnya semua orang tak paham and aku sorang je yang paham ni?

Ok. Lebih kurang macam ni la. Manusia ni ada banyak jenis dalam dunia. Sebab kiter bukan Nabi yang maksum so kekadang dalam hati tu tak lari dari ada la rasa cemburu, tak senang, menyampah, benci walaupon orang tu tadek salah apapa pon dengan kiter. Macam benci without reason. I rasa Rosmah Mansor paling win la. Banyak orang benci dia tanpa reason. Dia buat kerja amal macam mana pon orang boleh cebik-cebik mulut. Tu yang keluar memacam gambar parody pasal dia. Like, Why U didn’t like her? Jawapan : Nothing. No reason. I just don’t like her and never ever will like her. Padahal orang tu tadek pon salah apa dengan dia. Kan?

I pon sama. I tak suka Intan Ladyana without reason. I don’t know. I just don’t like her. Duluuuuuuu masa zaman muda-muda waktu dia bercinta dengan Kevin Zahri back in 2007-2008 tak silap I, I pernah cakap pada Kevin,’I don’t like your girlfriend’. Kevin tanya, ‘Why, U kenal dia personally ker?’ I sed, nope. I just don’t like her since I watch cerita Jelatang. Pastu dia ketawa. Dia cakap dia tak pelik sebab memang ramai orang tak suka dia pon.

Bila I tengok dia berlakon dalam cerita Adnan Sempit yang lawak tu pon, I boleh rolling eyes banyak-banyak kali. Mata dia kan jenis tajam? ASyik nak menjeling je. Kalau dia jeling, I rasa macam nak korek-korek bijik mata dia (exaggerate kan?) Muka masammmmmmmmmm je. Senyum pon nampak fake and macam senyum peril. Pastu cakap nak suara tinggi menengking je. Kasar. And kena pulak most of drama dia berlakon tadek yang dia jadik baik lemah lembut. Dah I pulak jenis mudah sangat terpengaruh dengan watak jahat drama TV so laaaagila. Tu yang jadik tak pepasal je tak suka Intan Ladyana. Padahal dia tak salah apapa pon dengan I. Haha. Aku tak kenal dia pooonnnn.

See? Ada je kan kes macam ni? Sebab I pon sama and rasa ramaaaiii lagi orang kat luar sana yang face the same thing. Tapi sebenarnya… Jeng jeng jeng! Kalau kiter tak suka tu dah la. Just keep it to yourself. Kiter tak suka dia sorang-sorang dah. Takyah nak hasut orang lain supaya tak suka dia jugak. Tak baik macam tu. Senang cakap, if U nak busuk hati, busuk hati sorang-sorang je dah. Takyah nak ajak semua orang jadik busuk sama macam awak.

That’s why bila I know there’s a person who don’t like me for no reason, I ok je. Takpe. Sebab I pon sama. Pernah tak suka orang tanpa sebab. So bila ada orang lain tak suka I tanpa sebab, I takde komplen. Dulu I pernah rasa down giler-giler when I know there’s a person who don’t like me and keep on question. Why why why but bila Saz cakap, kiter tak boleh nak pleased semua orang so lama-lama I dapat terima walaupon takes time giler. You know sometimes blogging ni, walaupon kiter niat nak merapu for fun je and share kisah hidup kiter yang kiter rasa orang tak heran pon nak tau. Tapi bila  orang baca ada pulak yang meyampah . Walaupon I tadek ganggu hidup dia pon. We never know kan?

Paling pathetic bila wujudnya golongan insecure yang rasa kewujudan kiter ni memberi saingan pada dia. Jeles tak tentu pasal. Biasanya sebab takot that particular person lagi hebat dari dia sebab lagi cantik, lagi kaya, lagi berjaya, lebih disenangi serba serbi lagi la. Dia cuba nak rapat tapi ada sebab. Benci tapi sebok nak kawan. Tu yang wujudnya friend for benefit.

Persahabatan bila dah ada unsur-unsur nak tunjuk siapa yang lagi hebat and nak berlumba-lumba dari semua segi, itu dah tak sihat. Seriously. Kalau  dah tau ada orang yang macam ni cepat-cepat la jauhkan diri sebab biasanya manusia yang jenis taknak kalah ni, kiter tak boleh nak jangka sejauh mana dia boleh pergi. Ada yang suka melayan and melawan. Dulu I macam tu la. Tapi now, malas dah. Nak bersaing over nothing buat apa? Kalau menang bukan dapat KLCC pon boleh pacak depan rumah kan? Sudahnya kalau fragile, nanti jadik merana perasaan.

Ada satu quote ni I suka. Jap I copy eh?

‘Haters don't really hate you, they hate themselves; because you're a reflection of what they wish to be' Betul kan?

If kiter rasa yang kiter ni sangat hebat. Popular. Ramai pengikut, besar pengaruh. Jangan la mudah syiok sendiri and sombong tak tentu hala. Tak salah berbuat baik dan berbudi bahasa dengan orang yang buat baik dengan kiter. Biasakan mulut dengan perkataan ‘Maaf dan Terima Kasih’. Tak rugi pon kan? Selalu-selalu senyum sebab senyum tu satu sedekah. Nanti bila muka masam, rezeki pon takot nak datang. Bila kiter berbuat baik, InysaAllah akan datang kesenangan pada kiter yang Allah bagi dalam pelbagai cara. Contohnya bila kiter dalam kesusahan ada je orang yang datang nak membantu.

So. Bila nak pakai tudung elok-elok ni? Membebel bersyarah bukan main dah kan sekarang? **Petir sabung-menyabung. Kbye

-EnD-



15 comments:

Wizana Arbain said...
This comment has been removed by the author.
Haris Zuhaina said...

As Salam Su
Terkena batang idung bl 2014 got promoted
Tp as said by my bos, depa jeles cos depa tak leh nak perform n jadi cam kita, so enjoy the moment :P

Hani said...

eh I pon x suka intan tu la
sebab bila tengok muka dia macam muka pelakon filem dot dot dot omaigoddddd jahatnya imaginasi ahkakkkk

Azean Azman said...

Salam kenal kak sue :)
First time komen ni.. Sya baru melekat baca blog kak sue.. Best lawak and macam2 pengisian etc..
Setuju sangat entry ni.. Kak sue pandai terangkan.. Kalau saya x pandai nak luahkan dalam blog.. Memang kita x boleh puaskam hati semua orang..dan tak akan dapat sebab ada saja yang orang akan cari salah walau kecil..
Kadang2 buat bodoh saja..tak layan hanya fokus yang baik2 saja.. Last2 orang yang x suka kita tu jadi kawan pulak..sebab mulanya dorg ingat sya ni jenis sombong dan kerek..tapi bila dah knal ok plak.. X kenal maka x cinta..chewaahh :))
Kirim salam shein dan pwincess intan ya haha

Alia said...

True.

I selalu dapat hate comments , maybe jugak la sbb dulu dulu I blogged with hatred hahaha, tapi sekarang ni, bila I cerita pasal my life pun still dpt komen komen taik.

Org kasih tak puas hati dgn I, walaupun I tak cakap pasal life diorg pun.

eda said...

kan ...
tak paham ngn org gini ...
buat tatau je kan .. even sakit jugak hati ..

ala kasu bolehhh !!!!

Miss Moon said...

sapa plak yg tak suka nko neh sue

akak pun tak suka sue

nyampah kat sue

sebab tiap kali baca entry sue akak ley bayangkan hidung sue bergerak2 bila serita pastuh entry semer klaka sampai sengal perut ....ayat baru tuh bukan senak perut tapi sengal perut

so akak pun nak benci sue sebab sue lawak sangat hahahah

hahahhaha dont wory sue ...walaupun org tak suka sue akak tetap suka ....eh silap bgtau suka plak .....ok correction

akak tetap nyampah baca entry sue yg best n lawak ......

muahsssssss

ASLIZA said...

Saya pun tak suka kak sue..tp sy suka anak kak sue jadi terpaksa suka kak sue jugak sebab bakal menjadi mama mertuaku....hahahahahaha

Chooyaya! said...

haris zuhaina : bila rezeki kiter murah mmg selalu ada je la yg akan benci and dengki. bertabahla ok?

Chooyaya! said...

hani : eh ada ke? bak cd tu. nanti kirim pada saz ok? hahaha

Chooyaya! said...

azean azman : hello azean. selamat datang ke blog kaksu. hehe. so dalam kes awak ni, tak kenal maka tak cinta la kan maknanya? so bula nak belanja intan makan? dia kata kirim salam je dia taknak.

Chooyaya! said...

Alia : yer la sebab laki u hensem kot? mat saleh pulak tu. hahahah. mesti la dengki. aku pon dengki woh! hahahahha

Chooyaya! said...

eda : vote kaksu! **tetiba

Chooyaya! said...

miss moon : amboi tinggi imaginasi siap bayangkan hidung gerak. hahahahahha. tak suka sudah nama ko bedah tetek ko sebelah! :p

Chooyaya! said...

asliza : kalau suka anak, kena la bodek bakal mak martua ni. paham? nak uweeeeetttttttttttt

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...