Tuesday, August 25, 2015

IBU YANG MEMBAHAYAKAN KESELAMATAN ANAK !!

Assalamualaikum..

Semalam I nampak Abang Nasrul aka Abang Boss punya post dekat I punya FB news feed. Abang Boss ni ialah Abang Ipar Foster brother I, Forever Abang Yut yang jambu. Anyway, dia ada post 1 gambar a mother tengah naik motor berenti dekat traffic light sambil kepit leher anak dia yang tengah tertido dekat peha dia. I agak that baby is baby boy umur dalam 1 tahun ke 1 tahun setengah macam tu. Budak tu tengah terlentok tido. Allah kesiannya. Abang Boss punya caption Balik appointment tadi tengok iklan karaoke tu. Tiba2... Biar gambar berbicara... Semoga ibu muda ini diberi kekuatan menempuh cabaran hidup…..”


PLEASE MY READERS DON'T DO THIS. EVER!

Most of the comment yang I baca is ‘Kesiannya….. Or semoga Ibu ini diberi ketabahan dalam menempuh hidup’. Ada jugak yang berkongsi pengalaman hidup susah naik motor ramai-ramai masa kecik macam ni. But yang I nampak first ialah, ‘Why on earth you as a mother/guardian membahayakan hidup baby tu sampai macam tu?’ Mengucap panjang I tengok gambar tu. Bawak motor dengan sebelah tangan dekat jalan raya yang sesak penuh dengan motor kereta lori segala jenis. How if budak tu terjaga and menggelupur sebab terkejut? Dengan sebelah tangan, boleh ke you nak handle motor? If jatuh and kena langgar dengan kenderaan lain macam mana?

Life is about an option. Ok? Please jangan take thing for granted sampai macam ni and ambik mudah tentang semua perkara. Naik la taxi, atau bas atau usaha la untuk sampai ke destinasi dengan cara yang selamat. Paling tak pun, ikatlah baby dibelakang badan macam kendong and bawak motor dengan kedua-dua belah tangan. Cara macam ni terlalu bahaya. PLEASE???? I cannot brain this. I’m sorry If I tak kesian. Not because I tak kesiankan orang yang susah but I tak boleh nak compromise soal keselamatan baby. Whatever your reason is madam, this kinda thing is unacceptable.

No? BINCANGKAN.

-eNd-

9 comments:

Dyba Dbuh said...

Ya Allah..kesian budak tu.. jgn la bwk dia mcm tu..ape la mak xleh fikir keselamatan anak.. even xda transport pun jgn la bwk anak mcm tu..mmg xleh dimaafkan klw jadi pape kat budak tu..

Erin Harun said...

It should be 'compromise' kan...ke camane

!EFIL said...

Sat gi mesti ada org komen ko senang ko blh la cakap tak faham keadaan org susah.. I ols dah kena kak hihi

InaYusoff said...

kadang-kadang bila nampak pasangan laki bini bawak anak naik motor pon kita rase kesian...
inikan pulak macam ni..

mungkin dia takde pilihan..

kita doakan je la dia sentiasa dilindungi ALLAH S.W.T...

Chooyaya! said...

Dyba Dbuh : Menda2 macam ni pendapat subjektif. susah nak cakap. tp if kaksu, kaksu takkan buat mcm ni. ada banyak lagi cara yang lebih selamat

Erin Harun : Ye cik, it was a typo. sebab compmise tu sendiri memang takde maksud dalam any dictionary pun. thank you sebab betulkan. yang tu jugak yang awak nampak eh? HAHAHAHAHA

!EFIL : oh, always ready for that

InaYusoff : mungkin dia tadek pilihan sampai sanggup bahayakan anak dia sampai macam ni ke? takper la. after all tu anak dia kan? semoga lepas ni dia selamat la kalau buat mcm ni lagi

Shima Ahmad said...

Hai su..first time nk komen kat sini. I 200% agree dgn su. Susah mcmana sekali pun, jgn sekali2 perjudikan nyawa ank. Paling busuk sekalipun, beli kendong tu, harga x berapa sen pon..at least bdk tu melekat kat bdn n the mother blh bwk.motor dgn dua tgn. Aisehhh bsk apa2 jd nangis airmata darah pon x guna laa...

Shima Ahmad said...

Hai su..first time nk komen kat sini. I 200% agree dgn su. Susah mcmana sekali pun, jgn sekali2 perjudikan nyawa ank. Paling busuk sekalipun, beli kendong tu, harga x berapa sen pon..at least bdk tu melekat kat bdn n the mother blh bwk.motor dgn dua tgn. Aisehhh bsk apa2 jd nangis airmata darah pon x guna laa...

Chooyaya! said...

Shima Ahmad : tu la yang cuba disampaikan. orang malaysia suka sangat kesian tak tentu hala. kesian tu boleh, tp jangan la sampai setuju termasuk semua menda yang tak patut and merbahaya macam ni.

Mommy Cici said...

alamak kesian, tapi at least bangunkan budak tu dulu /pakai safety helmet. at least. bukan jalan kampung. ni jalan raya.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...