Monday, January 18, 2016

Ohbulan, Siakap Keli dan Beautiful Nara PENCURI GAMBAR!

Assalamualaikum..

Masa Jumaat lepas, my number one fan and my housemate send me a screenshot page of OhBulan dekat I yang ada gambar I panjat pokok dekat dusun buah. Hahahaha. Pempuan panjat pokok is soooo Suraya. Sebab I kan unique? Kah kah kah. Dalam gambar tu cerita pasal Kak Na, kakak ipar someone yang ‘biasa-biasa’ sahaja, kulit gelap, suara kuat dan nyaring, bawak kereta laju, suka gelak kuat-kuat lepas tu panjat pokok rambutan and panjat atap rumah sebab nak selamatkan anak kucing dia. Dalam cerita ni, Kak Na ni tak disenangi la oleh adik-beradik adik ipar dia sebab dia tu kan ‘biasa-biasa’ ajer? Sedangkan abang dorang kabarnya hensemmmmmm. Tapi disebalik perangai unique and muka biasa-biasa dia tu, Kak Na ni la yang jaga Mak Mertua dia dekat hospital sampai sembuh masa orang lain tak boleh nak buat. Lepas tu baru la dorang suka Kak Na. Macam cerita drama melayu pon ada jugak I baca.

So kesimpulan cerita ni ialah don’t judge the book by its cover. Muka biasa-biasa belum tentu tak boleh bagi kebahagiaan dalam rumahtangga and belum tentu performance tak mantop. Astaghfirullah. Haha.

I tadek masalah pon dengan cerita tu, tapi I tak suka la if author Oh Bulan, Siakap Keli and BeautifulNara yang sah-sah la bukan calang-calang orang dalam dunia blogging and popular dekat FB (sebab dapat million over like) tapi tak paham apa itu DISCLAIMER. Terang-terang I tulis disclaimer dekat BLOG I yang tak boleh copy article and tak boleh ambik gambar. Kalau nak guna, apa salahnya ask for permission or paling tidak pon bagi la kredit sikit dekat I. Cakap la ilustrasi tiada kena mengena dengan cerita. Kredit photo to Chooyaya Secret Garden. Kan lebih elok macam tu? Kan lebih sopan? Ni sesuka hati nak guna gambar I ko dah kenapa????? Dah la cakap aku ‘biasa-biasa’ je. Wajaq! Hahahaha

So sekarang ni kalau I cakap korang bertiga ni pencuri boleh je kan? Actually I tak marah mana pon. Cuma please mintak izin. Korang sah-sah la ambik gambar tu dari Google and sah-sah la nampak link entry tu kan? Cuba la berbudi bahasa sikit, mintak izin I untuk guna gambar tu. Bukan I nak mintak bayar pon. At least bagi I credit. Ok? Patutnya otai Blogger mesti dah paham sangat-sangat pasal plagiat and disclaimer tapi rupanya tak paham jugak. I dah suruh Samantha (My Manager) untuk email 3 3 orang ni tapi sampai sekarang takde any response from them. I dapat banyak sokongan dari kawan-kawan and readers supaya fight hal gambar panjat pokok ni supaya bagi pengajaran dekat semua orang lain supaya JANGAN MENCURI GAMBAR ORANG LAIN.


Article OhBulan



Siakap Keli guna gambar yang position lain, but still me.


Anyway, below is the link of the entry


Kalau pada siapa yang masih tak paham DISCLAIMER blog I, meh I copy lagi sekali dekat sini. Apapa pon kalau nak, mintak je. Ok? Jangan main ambik. Tak kisah la walaupon gambar panjat pokok je poooonnnn. Dalam blur-blur gambar tu, ramai yang perasan tu I. Ko jangan main-main. Follower blog I ni memang mata tajam. Entry tu pon dah bertahun, since zaman Shein takde lagi pon but masih ada yang perasan. Original entry boleh baca dekat sini.



Original photo


DISCLAIMER CHOOYAYA SECRET GARDEN

"surayasulatin.blogspot is intended to be a super enjoy, fun and easy reading for its readers. All the articles posted are solely coming from her beautiful minds and bouncing souls at the particular time. Hence, the articles does not portraying the whole idea of any particular issues and might change accordingly subject to her crazy minds (lol). surayasulatin.blogspot is not responsible for any misinterpretations by the readers in any of the articles and comment follows from it. It’s strictly a BIG No-No-No! (like Shein always says) to copy any of the articles or images in this blog without permission (just ask first, will ya?). Just for you to know, I write for myself and those who accidentally enjoy my writing is just a blessing for me! TQ!! So readers, naaak uwweeet!! Kbye"

So paham tak sekarang ni? Kalau tak paham tu namanya mantol.

P/s: Kepada Kak Na. Boleh email I sebab I nak sponsor Transgluta dengan Zenia Collagen. Sebab kan depa cakap Kak Na kulit gelap? Lepas makan Transgluta InsyaAllah kulit Kak Na akan putih. Pada yang belum dapatkan Transgluta harga promosi yang off 40% tu (Original price RM110.00 exclude postage, now RM65.00 FREE Postage), kata Boss Zenia, offer sampai cukup bulan January. Lepas tu habes. Kalau nak order, whatsApps I 012-9184042 (Sesambil je business. Hahahaha)


Transgluta by Zenia


Before and after Transgluta by Zenia


-eNd-

8 comments:

nadyrah khairy said...

ahahahaa....saman dorang kaksu...hahahaha

IDAYU ZAINUDIN said...

Aritu masa baca cerita tu, eh.. macam gamba ksu jer.. buka blog kaksu tapi takdapat detect gambo entry mana.. hihi..

Your no.2 fan.. ekeke

Mish Syura said...

Memang silap besar lah curik gambar blogger fofuler. =D Rasakan.

!EFIL said...

Terus check balik entry lama2.. Eh kak su punya second name ada na ke kat belakang.. Eh sazli ada adik beradik lain ke hahahahaha.. Rupanya tiada kaitan gambar dgn cerita cisssss

InaYusoff said...

haha..

kita cakap camne pon ..
dorang pedulik ape...

penah satu gambar saye kene cilok n jadi viral serta dibahankan... sebab hantaran yang ada isi sunquick, gula n ape lagi ntah....

rase frust sbb tu makpak men yang bagi utk hantar balik bekas hantaran....rasa dorang permainkan plak....

nak ngadu kat sapeee tak tahu..haha..

mase tu lupe nak letak watermark...

jadi ksimpulannye..
kita letakla watermark..
bio besau gedabak..

Rina Rosdi said...

Kak Sue, omg...kita paham perasaan geram tue cammana! Dulu kita pon sama, letak gambar step by step buat cake dlm blog pastue ada 1 kedai bakeri di Jalan Stadium curik gambar dan claim depa punya gambar...I saw it myself dekat kaunter bayar..geram sangat sampai tutup blog..hahahaa..tak boleh blah penyelesaian kepada masalah curik gambar nie..Apa pon write to them Kak Sue, bagi warning skit..

sweet lolipop said...

tgk kat oh bulan tadi ada dia kredit sumber tu nama suraya.. tp xleh klik kat nama..x link kot.

Elia Si Jejariruncing said...

ehh.. perasan gk pic ni.. laa.. its was yours rupanya.. saboo je la

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...