Assalamualaikum..
Tadi I up gambar Kuih Keria Gula Melaka yang De
buat untuk kali ke 18 baru menjadik tu. Lepas tu tanya sapa nak resepi,
nampaknya ramai yang nak. Siap ada yang highlight ‘Nak resepi Kuih Keria yang DE buat tu’. Ewaaaah hahahahha.
Sesambil je kan nak mengata aku tu? Tu hari semangat waja la I dengan De buat
Kuih Keria ni. Guna resepi FB yang cakap ‘Confirm Jadi’. Katanya kalau guna
Keledek Oren lagi lembut so happy la bila dapat Keledek Oren. Orang tu cakap
takyah dah letak Baking Powder, tetap confirm gebu. Guna je Tepung Kek. So I
ikut sebijik-sebijik macam resepi. Dia cakap letak secawan keledek = Secawan
Tepung Kek. Masa adun tu rasa la lembut adunan tapi bila siap goreng sira semua
Amsyar cakap ‘Macam Tanah Liat la Ibu
Kuih Ni’. Maka berjujuran lah air mata I dari dalam kah kah kah.
I taktau la mana silap sebab memang ikut sebijik
sejiban resepi. Maybe sebab over adun ke atau beria salut tepung ke apa entah.
Cuma yang win is coating dia tu la sebab nampak berkilat pasal bubuh gula batu
2 3 ketul. Kecewa memang la ada. Nak pulak bersungguh buat and memang teringin
nak makan yang panas-panas. Kata Sazli ‘Sedap
ni Mama’. Dia tu memang. Semua I masak sedap siap ‘Subhanallah sedapnyaaaaaa’. Hahahaha. Dalam pada Amsyar cakap
macam Tanah Liat tapi Sazli kata sedap. Ko ghaser? Anyway budak kecik mana la
pandai menipu kan? Tapi takper la, bila De buat kali ke 18 ni menjadik, I pon
tumpang bangga. Jaaaaadikla. So jom tengok resepi ni. Kata De, kalini barulah
menjadik! Memacang version dia buat semua kelaut. But kali ni gebu gebas dia
punya Kuih Keria. Masa last time buat dengan jadik Kuih Telinga Keling semua
siap. Kah kah kah.
Ni
la Kuih Keria Gula Melaka by De. De yang buat and share resepi. I tukang
sampaikan aje. Harap bermanfaat – Ayat tak puas hati sebab I buat tak jadik.
Hahaha.
Kata De, dia guna resepi ni. Main agak-agak je.
Tapi elok pulak menjadik. I tanya De dia guna keledek kaler apa. Dia cakap
colorful. Campur putih and orange. Jadik jugak pon. Cumanya dia cakap, sapa nak
buat kurangkan lah sikit Soda Bikarbonat dari satu sudu kecik ke tiga suku sudu
kecik sebab ada rasa pedau. Rasa pedau tu paham ke tak apa dia? Tak paham
sudah. Hahaha. Tapi dalam resepi yang De print screen ni dia tulis Baking
Powder so ikut suka la korang nak guna yang mana satu. I pon taktau apa beza
Soda Bikarbonat dengan Baking Powder. Nak Google malas. Sapa yang pandai masak
boleh la komen apa beza dua menda alah ni ha. Hahaha. Tapi kalau tengok dari
gambar yang De guna Soda Bikarbonat ni macam lagi gebus je dari Baking Powder.
Kan?
Resepi Kuih
Melaka Viral
Bahan Kuih Melaka
Keledek Rebus secawan
Tepung Gandum secawan
Soda Bikarbonat satu sudu kecil
Tepung Beras 1 sudu besar
Garam Secubit
Note : Campur semua tapi jangan beria sangat uli
adunan
Bahan Sira
Gula Melaka seketul
Gula Putih satu sudu
Gula Batu 3 4 ketul (Ishk ko ni kasik la specific
amount)
Tumbuk semua bahan ni and masukkan air suku cawan
Masak sampai berbuih.
Keledek. Ni De print screen resepi. I pon redha je la share. Baca la caption sendiri eh?
Tepung gandum
De guna Soda Bikarbonat
Kata dia tabur tepung sikit dekat loyang untuk elak melekat
Tumbuk la gula ni sebab nak bagi cepat larut
Bila sira dah cair and buh makin kecik and ketengah maksudnya dah ready untuk masukkan Kuih Keria
Jangan matikan api masa time sira. Dah siap, sejukkan atas radai. Suka ati la ko. Nak letak atas talam pon boleh.
Lembut didalam, rangup dan manis diluar. Katanyaaaaaaaaaaaaaaa.
Ni la resepi yang De ikut except dia tukar Soda Bikarbonat daripada resepi asal Baking Powder
So cenggitulah resepinya eh? Boleh la korang ikut
macam ni. Ni De yang buat. Bukan I. Tauuuuuuuuuuuuuuuuuuu la. Haha. I kasik
kredit kat De la ni. De pon boleh tahan gigih buat 2 3 4 5 6 kali sampai la
menjadik macam yang dia nak. I kalau sekali tak jadik, dah. Good bye forever.
Teringin ni toksah cakap la. Tapi memikirkan frust I punya Kuih Melaka jadik
Tanah Liat malas dah nak craving. Hahaha. Ni pakkal la weekend ni ada dekat
Langkawi. Kalau tak memang sampai dah ke Shah Alam rumah De. Paksa De buat lagi
Kuih Keria ni. But this time, I taknak la prepare. Nak makan je terus. Makan
time panas-panas. I agak kuih-kuih macam ni makan time panas je la sedap. Bila
dah sejuk its either dia akan keras or berair sebab gula dia tu cair. Kepada
yang nak mencuba, Selamat Mencuba diucapkan. Kataaaa la tak jadik, jangan putus
asa ok? Cuba sampai berjaya. (Cakap pandai la kan?)
Kepada De dah boleh jalan pakai lubang hidong sambil goyang tetek sebab dah berjaya. Hahahaha.
-eNd-
2 comments:
ehhh.. De buat lagi cantik dari cikgu Ina tu buat..lagi gebu..hihii :p
haha. entahlah tak tau apa beza antara dua tu. tapi perangai u sama dengan mak i, jenisnya sekali tak jadi. jangan harap nak buat lagi. kiki
Post a Comment