Thursday, March 8, 2018

Kisah Overnight Oats Chooyaya - Part 2

Assalamualaikum..

Kata Intan, dia dah nak termuntah dah makan overnight oats so dia makan selang-selang. Macam I, setakat ni OK lagi. Tapi pagi tadi makan dengan linangan air mata. I rasa I ok je, tapi sebab Intan dah saiko I so tak pepasal I pon rasa nak muntah jugak. Dia la ngek, tau la beli buah banyak tapi kalau semua dia campur mana la tak rasa nak muntah? Dengan Blueberry + Strawberry + Grapes + Banana + Honey. Taknak kalah. Dah macam bubur lambuk dah I tengok dia punya oats. I pernah try makan dengan yogurt yang ada flavor, memang tak sedap and rasa muak. Korang if nak kena guna Greek Yogurt ok? Nanti dia rasa sedap. Watie Shahrin tanya I, air susu kalau tukar dengan air coklat boleh ke? Jawapan : Kentot ko. Hahaha. Kalau macam tu baik buat ice blended je terus, letak whipped cream sekali. Alang-alang nak sedap kan? Jangan lupa letak ice cream coklat sekali. Haaaaaaaaa. I nak abeskan oats yang ada ni, lepas dah abes I akan stop la sementara and akan continue dengan shake pulak. Shake buat sendiri. I nak frozenkan buah and blend dengan susu low fat + chia seeds. Tengok macam mana. Selain dari try nak turunkan berat but I nak motivation untuk breakfast sebab I sejenis tak suka breakfast. Ada = makan. Takde = lagi bagus. Tak berapa gemar breakfast. Makan hanya bila lapar (untuk breakfast la). Actually tak bagus sebab nanti perut keluar acid lama-lama dia akan jadik gastric. I dulu pernah ada time, selalu sakit perut. Memula mencucuk macam nak roboh. Ever since that I try la isi perut paling tidak pon dengan Hot Chocolate. Breakfast is important ok? I ada kenal dengan orang yang paling tak sabar to have breakfast everyday. Always feel excited dengan breakfast. Dia rasa macam breakfast is really a big deal. I takde excited dengan breakfast. I excited dengan waaaaaang. Hahahaha. Boleh ke macam tu? 


Memula rajin la nak letak dalam bowl susun cantik-cantik. Last-last takde. Makan je direct dari jar. Nampak sedap kan? It is sedap. Yang penting macam mana nak 'set' dalam kepala supaya jadik sedap. 



Try la makan dengan buah-buah yang masam and berries untuk 'potong' rasa nak muak tu. It's work for me. I memang jenis suka makan beautiful foods and nice food. Ada orang jenis makan apa sahaja asalkan kenyang kan? I tak. I makan makanan yang sedap je. Hehe.


Strawberry buat oats I rasa sedap.

Kalau korang nak beli buah kan, Strawberry kena beli yang Korean. If Peaches either Japan or Australia. KENA INGAT NI apa I pesan. Yang ni jenis manis and sedap. If Strawberry Cameron Highland masaaaaam nging! Macam Shein, if Korean punya strawberry dia boleh makan macam tu je. Kata Intan, strawberry sedap kalau cicah dengan white coklat. Dia tu semua yang tak sihat, menggemukkan semua dia cakap sedap. Geram je. Kitorang beli buah semua share dua orang. Ni dalam peti ais ada banyak lagi ni. Peach tak makan-makan lagi. Blueberry tu kalau nak ambik kira ok? Sorang 14 biji. Jangan lebih jangan kurang. Haritu strawberry kira ada 23 bijik. Sanggup sebiji tu belah dua makan sorang separuh. Hahahahaha. Bongok. Nah I sertakan resepi Overnight Oats I.

5 full spoons rolled oats (Beli jenis organics ok? Jenis lain tak healthy)
4 full spoons of Greek Yogurt (I beli jenis Farmers Union)
1 full spoon of chia seeds
2 full spoon of mixed nuts
Low fat milk

Campur semua and letak dalam peti ais. Buat time malam la. Susu tu agak-agak je jumlah dia. Jangan la macam soup pulak. Ok? If rasa esok pagi tu macam kental sangat, campur je dengan susu lagi sikit. Takde orang marah. Lepas tu pagi time nak makan baru letak buah-buahan. Good luck!

-eNd-

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...