Assalamualaikum..
Semalam petang balik dari jogging ingat nak singgah
kedai Usop nak beli Sawi sebab nak goreng la konon pagi esoknya (harini) and
bawak bekal for lunch, tapi biasalah cita-cita mesti mau tinggi. Sudahnya sawi
masih lagi jadik sawi. Hahahaha. I penat giler semalam sebab dua hari (Selasa
and Rabu) jogging 1 lap nonstop. Saja nak push and kasik berpeluh sikit. Kalau
tak, lari 3 laps (4km) pon tak jadik apa. Tak berpeluh langsung. Ada sehari,
saja I ikut Kaklong and Intan lari, 2 laps dalam 35 minutes lepas tu I takde
rasa apapa. Kata Intan, I tak berpeluh langsung. I memang susah nak berpeluh
yang sampai lencun tu. Abes-abes pon muka merah sikit la. Ketiak pon masih bau
apple. Hahahahaha. Dah jadik macam addicted dah jogging ni. Tak berpeluh rasa
macam tak best pulak. I nanti nak try dapatkan pace yang OK sikit. Now average
7-9/km macam tu. Level ayam je, memang tak boleh dibanggakan langsung. Usually
complete 3km tu dalam 22-25 mins macam tu. Sazli buat 5km 25 minutes, dengki
pulak rasa. Tinggi stamina dia walaupon dagu 2 lapis. Hahaha. Cita-cita I tak
tinggi mana pon. Nak try buat 4km for 25 minutes. Since start jogging ni I dah
buat 11 runs and total 32.81KM. Waaaaaaaahhh kagumnya I dah lari 32.81km. Tak
boleh imagine macam mana ada orang boleh buat 20km run tu. Kalau I, mau
meninggal terus. Nak dapat 1 lap nonstop pon ankle rasa macam nak patah. Oh BTW
kita tadi citer pasal pergi kedai Usop tadi kan? Lepas tu dia punya kona citer
bab lain sampai 13 baris. I nak citer pasal I buat Teriyaki Chicken malam tadi sebenarnya.
So, masa OTW nak ke kedai Usop tengok ada kereta Sazli dekat rumah Bapak, I
singgah la. Saz tengah tengok Jejak Jepun Jihan. Lepas tu terliur Jihan makan
Chicken Teriyaki and pandang I lepas tu cakap ‘Mama, boleh ke buat Chicken Teriyaki dekat I? Nak makan dengan Nasi
Jepun, Salad, Miso Soup’. NASEB BAIK la semua ada dekat rumah. Siap dia
cakap zaaaaaaaaaaaaap I gerak carik ayam. Actually kalau nak siap guna boneless
chicken thigh tu tapi sebab takde, I guna apa yang ada je.
Taraaaaa.
Siap! Teriyaki Chicken + Japanese Rice + Salad with Sesame Dressing + Miso Soup
Took me less than 30 minutes to prepare. Memula
masak nasi dulu. I first time masak beras jepun ni. Beli 2kg last time dekat
iSetan. But now I dah tau macam mana nak masak beras jepun macam mana. Sukatan
dia, 1 pot beras, 1 pot air. Jangan lebih, jangan kurang. Nanti nasi masak
puuuurfect! Tu ada banyak lebih, I ingat nanti nak buat sushi la. Cuka Jepun
pon I ada. Nak buat Salmon Sashimi, lepas tu nak guna Avocado as well. Macam
senang je. I ingat nak buat esok lah. Ok set! Balik karang beli bahan. Teriyaki
Chicken tu I belasah je buat. Guna bahan apa yang ada je dekat rumah. Kata
Sazli ‘Sedap Mama. TQ Mama. Mama dapat
pahala masak untuk Abah’. I tanya dia, Ayam rasa apa? ‘Ayam rasa Teriyaki tapi version Mama’. Pandai dia bagi jawapan
selamat.
Close
up sikit. Nampak macam masak kicap kan? Hahahaha. Eh, tapi kalau makan dekat
Sushi Zanmai pon memang rasa macam masak kicap jugak plz? Yang hijau atas ayam
tu patut letak daun bawang but be creative la, aku belasah hiris sawi. Kasik
ceria sikit. Sazli tak cakap apa pon. Tengok licin je. Dia taktau dia makan
sawi mentah. Hahahaha.
Resepi
Teriyaki Chicken (Cara Chooyaya)
Ayam *
Halia parut *
Teriyaki Sauce *
Kicap ABC *
Madu *
Cuka *
Garam
Minyak
Bawang Besar Kuning
Daun Bawang
Cara
Membuatnya
Peram bahan bertanda (*) dalam 15-30 minutes. I tak
sampai 10 minutes pon, jadik jugak pon
Panaskan minyak dalam 3 sudu, lepas t uterus masukkan
ayam yang kita perap tadi.
Masukkan garam sikit
Lepas tu masukkan bawang besar kuning tu. Siap!
Bila nak hidang taburkan dengan daun bawang. Kalau
ada sesame pon boleh letak tapi kalau tak letak pon takpe, tak berdosa
I hidangkan dengan Nasi + Miso Soup (Beli yang instant
dekat iSetan, Just letak air panas je), Salad + Sesama Dressing jenis Kewpie.
Siap!
Macam
ni kejadian masa dalam kuali. Masak sampai la cecair dia kering.
Senang je kan? I rasa sebenarnya masakan jepun la
senang and cepat siap. Kari jepon pernah makan? I pernah makan Saba Curry dekat
Green House. Bapak la sedap. Ingat nak nak makan kat sana la. Rindu. Berzaman
tak datang sana semenjak dia increase harga kaw-kaw but ada jugak rasa teringat
sekali sekala. Anyway, semoga I berjaya buat Salmon Sushi ni. I tingin jugak
nak makan tapi carbs pulak. Gemok acane? Adeh. Cani makan kunyah kaki je la. InsyaAllah tak gemok. Hahahaha.
-eNd-
No comments:
Post a Comment