Friday, November 29, 2013

Jawapan Dr. A Pasal Optional Vaccination


Asslamualaikum.

Ok. Mintak maaf la sebab dua tiga hari ni I macam sebok nak share pasal Optional Vaccination (Rotavirus & Pneumococcal). Ini question yang I tanya Dr. A and ni jawapan dia pasal Rotavirus Vaccine ni. 

Fungsi Pengambilan Rotavirus Vaccination

Mudahnya fungsi dia untuk melindungi bayi daripada apa juga bentuk infection/radang berkait usus dan kawasan dinding perut yang disebabkan daripada rota-virus (virus daripada najis orang yang dijangkiti, mudah berjangkit dengan sentuhan), atau yang kita sebut as Acute Gastroenteritis (AGE).

Gastroenteritis ni akan beri kesan macam cirit-birit, muntah-muntah, demam yang berlarutan until dehydrated untuk kanak-kanak 5 tahun kebawah yang disebabkan daya imun badan is too weak. Virus ni jugak boleh menyebabkan kematian.

Vaksin ni ada 2 dose yang seeloknya dibuat sebelum umur 2 tahun. Biasanya doktor/paed akan suggest antara 6-8 minggu sekali, dan 12-16 minggu sekali, atau sekurang-kurangnya 4 minggu dari first jab. Depends on situation and babies’ condition.

Walaupun vaksin ni adalah vaksin pilihan yang terpulang pada parents nak ambil atau tak, kita boleh tengok pada apa jugak bentuk kemungkinan in future. For example, you have 3 kids. First and second kid is ok. It doesn't mean that your third kid is hundred percent ok. Penjagaan kesihatan saja sebenarnya belum tentu boleh halang virus ni. Mungkin ada parents yang stand with susu ibu adalah vaksin terbaik, tapi bukan semua ibu mampu menyusukan anak.

Berkenaan status of this vaccination, honestly susah nak jawab Suraya. Sebab memang Majlis Fatwa ada keluarkan rotavirus vaccine is haram sebab ada dna babi. But dari apa yang I sendiri faham, it’s all about politics. You pun tau gov hospital not provide those optional vaccine right? Its due to few factor including cost of vaccine. And I don't know why we don't have any forum or research or discussion with other Islamic country or any effort to make sure our 'pengharaman' tu betul. And if memang haram, why they still bagi private hospital using?

You faham tak apa I explain ni? (Paham bos)

Whatever it is, I punya opinion mudah. Vaccination is halal. Harus instead. Vaccine tu MUNGKIN ada kandungan yang meragukan. Keperluan vaksin untuk mengelak daripada kemungkinan buruk. Infact kalau darurat kita dibenarkan ambil. Tapi kalau anak dah terlantar berperang kesakitan baru nak cerita pasal vaksin, its too late. Kan ke mencegah lebih baik daripada merawat?

Ayat penutup I ni dah macam pengacara wanita hari ini pulak. Ha ha. (Ngek U). So kalau ada lagi yang you tak puas hati nak tanya, bagitau I.

Ok. Sebab Dr. A dah offer kalau ada yang taktau or tak puas hati boleh tanya dia, so I akan bukak soalan dalam entry ni kalau ada nak tanya apapa. Dua soalan lain dari chanellove and miszz lidgez I dah forward. Nanti bila Dr. A free dia akan reply and provide with answer. Dah la hensem Dr. A ni, baik hati pulak tu.

Tak salah kalau kiter tambah pengetahuan kan? Hari ni kiter baca sebelah mata but mana tau satu hari sebab pengetahun pasal ni boleh mengelakkan perkara-perkara buruk berlaku, kiter jugak yang untung. Takdir Allah siapa la kiter nak halang kan? I mintak maaf kalau ada yang terasa I ni Pro-Vaccine sangat. I tau Gorup Anti-Vaccine pon mesti ada sebab kenapa dia reject vaccine ni.

I pon ada baca pasal pengambilan vaccine ni boleh menyebabkan anak kena Autism. So anyone yang nak share links or pendapat boleh drop komen dekat sini ok? Sharing is caring kekdahnya.

UNTUK IRA TAKYAH NAK HINGAQ SANGAT. Poyo je bebel kata Blog Kaksu dah tak best sebab asyik cerita pasal ubat. Ko ada anak nanti ko tau la. Ngek!

-EnD-

Eh engkau ni. Comel sangat pulak


5 comments:

Rai Ourkizuna said...

actually tak ada pun group anti vaccine.. diorang pro choice.. ada ibu bapa yang pilih utk be selective dalam vaccination.. dan personally, bagi saya vaccination adalah personal choice.. ianya adalah salah satu langkah pencegahan. tapi bukan satu satunya.. so saya prefer jalan lain yang lebih selamat :D

tapi kan.. vaksin tu hukumnya harus.. tak ada lagi vaksin halal.. kalau tak percaya boleh tanya sendiri dengan jakim. vaksin labelnya harus. tak dapat sijil halal..

berkaitan dengan kaitan autism dengan vaccination. boleh refer kes hannah poling.. maybe tak semua orang bernasib baik.. ada yg react dengan vaksin.. tapi kat malaysia ni takde vaccine court macam di us. kebanyakan kes adverse reaction dari vaksin tak dapat dilaporkan sbb doktor atau jururawat dah decide benda tu bukan satu adverse reaction sebelum buat apa apa ujian dan pengesahan..

Petak Bunga said...

ikut aje apa doktor fikir baik.
kita tak pandai, biar yang pandai buat keputusan.

sharika lincoln said...

Su I agree with you and to be honest I mmg jenis yg x paham kena ada org ckp vaksin itu ada kandungan benda haram yet still kena supply to clinics....I x tau org lain mcm mana tp I mmg rasa vaksin ni perlu dgn keadaan kita skg yg semakin tercemar I mean environment. ...lg satu kita zaman ibu zaman kedepan maksid ika kita bkn mcm zaman dulu2 duk umah je skg kita selalu keluar rumah kita bekerja anak2 pon htr nursery / baby sitter kn so anak2 akn sentiasa terdedah dgn mcm2 kuman....well this is jusy my opinion n point of view. ...

Chooyaya! said...

Soalan Pertama

Hi Kak Su, my condolences to Kakak Ct and family. She sure is a strong women!!! May Allah bless arwah Sadiq and his family.

Kak Su, can you ask Dr A, is it still possible for a 1 year old to take the PnD vaccination? Cos my little princess is turning one next week, so during her 1 year old jab, planning on giving th PnD vaccination too. Is it still possible to do so? I was not focused on this matter previously..

Thanks Mama Shein!

Soalan Kedua

hi kak su..betul ke susu lembu bole sebabkan kahak byk utk baby?anak sy byk kahak la..ble jmpa doc buat neb pon x ok gk.skrg nih doc suh tukar susu

I cas untuk jawapan pada you tau? Bukan pada both mummy yang tanya tu. Deal? Ha ha. (ni dr a cakap)



1) Untuk pneumococcal vaccine, masih boleh ambil. Highly recommended. Sebab dah setahun, only take for 2 dose. Don't worry, dose actually based on age. Boleh cek dekat klinik or hospital yang ada.

2) Mungkin dia tak sesuai with protein/laktosa from susu lembu. Biasanya kes macam ni try change to susu soya. Contoh isomil atau pediasure.

cik allord said...

salam kak su,sy ada soalan utk dr A atau kak su,soalan ni agak lari dari vaccine,ni tentang pemakanan baby,anak sy nak masuk 12bln selama dia pandai makan ni,sy beri dia nestum cerelac atau heinz yg sedia ada ni,bubur sy dah cuba tp dia xmau,jd adakah anak sy dapat zat yg secukupnya ? sy agak keliru di sini..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...