Assalamualaikum..
Satu masa
dahulu, Sazli adalah pencinta Salmon Salad dekat Kuroshio Market Greenhouse.
Time tu harga dalam belas-belas je semangkok besar. Each time datang sana,
itulah yang Sazli pesan until Greenhouse increase dia punya price sampai dekat
50% on the salad, terus member pissed off and rasa macam kena game sebab kata
Chef tu, Salad naik harga so kena la increase price yang sampai almost 50%. Kot yer pon nak naik sebab salad naik harga
takkan la sampai cenggitu? Agak-agak la. So ever since that memang Sazli taknak
dah datang Greenhouse kalau tak iye-iye dan terpaksa. Kuroshio Market jer la
yang dia pangkah. If Brycg tu ok lagi. Memang banyak pon Kuroshio naikkan harga
tapi orang tetap datang jugak. Untunglaaaaaaaaaaaaaa. Gitulah kalau ada demand
kan? Naik harga kaw-kaw pon takde hal. Tetap orang naik. Ada la Sazli try a few
Salmon Salad dekat Japanese Restaurant lain tapi dia rasa macam tak berapa
berkenan. So I pon last 2 week, masa pergi Intermark, try carik bahan dekat
Jaya Grocer and dapat lah buat Salad macam yang Sazli suka. Sweet giler I kan?
Apa suami suka usaha buatkan. Untung la Sazli dapat I. Kah kah kah. Time tu
takde Salmon lagi, last week on Friday baru la dapat buat yang ada Salmon. Kata
Sazli rasa sama sebijik macam dekat Green House. Asyik la cakap thank you
banyak-banyak kali padahal nak buat bapak la kacang mak enon. Senang je. Tak
sampai 5 minutes dah siap. (Nak handbag please Papa).
Salmon Salad by Siti Nohaliza
Korang mana
yang suka Japanese Salad boleh la try buat macam I buat ni. Beli bahan ni semua
takde la semahal yang Greenhouse punya. Boleh makan banyak-banyak kali siap.
Tapi ni nama je salad, actually takde lah healthy mana sebab Sesame Dressing tu
boleh tahan tinggi calories dia. But tak la setinggi nasik + lauk. Paham? Nak
healthy salad boleh, makan je la daun tu je semata-mata macam kambeng.
Hahahaha. Macam I, I suka salad dressing yang super simple. Olive Oil +
Balsamic Vinegar. Dah tu je. Memang sukaaaaaaaaaa giler makan. Makan dengan
baguette bread yang panas-panas tu, perrrrrghhhh. Si Dyba pon sama hantu
baguette bread. Bebila nanti I nak carik la Balsamic Vinegar kot ada jual dekat
mana-mana. Lepas tu baguette bread buat sendiri. Hurmmm sedapnyaaaa tapi maybe
lagi 10 tahun la kot baru buat sendiri. Hahaha. Anyway nanti kena la study
salad dressing apa yang low in calories but tu next time. Now kita nak share
macam mana nak buat Salad yang sedap untuk tekak ni ha. Sazli yang diet, aku
yang beria study salad dressing. Hahahaha. Macam Sazli, apa I cakap OK dia
makan la. Dia ikut je cakap I on diet part.
Ni la rupa Seafood Salad dekat Kuroshio
Market, Greenhouse sebelum disimbah dengan Sesame dressing.
Jom tengok
macam mana cara nak buat. Ok? Macam Salad tu 1 plastik RM8.00 boleh buat 2
hidangan. Beli yang tu je senang sebab dalam tu dah ada mix salad leaves. Kalau
nak buat untuk jamuan makan, I suggest korang beli la each type of salad leaves
so harga dia takde la jadik mahal sangat. I letak peaches sliced sebab I suka
buah peach. Tak sure bulan berapa ada musim peach dekat Japan. Time tu korang
carik la dekat iSetan, memang sedap and manis. Tak sama macam peach biasa yang
bukan musim. Padahal yang nak makan Sazli, tapi kena letak apa yang I suka.
Nampak tak game dia dekat situ macam mana. Salad yang I guna ni keluaran Genting Garden.
Senang from the plastic to the bowl sebab dia dah siap cuci 3 kali. Kalau dia
tipu memang dia dosa. Alip lam lam ha sapa tipu dia masuk api neraka. Tulis
dekat dada. Bahan-bahan ni semua I beli ada dekat Jaya Grocer, ada dekat Cold
Storage. Dedua tempat ni confirm ada. Macam dekat Intermark memang ada kedai
jual Japanese Dry Foods. Nak try la tengok apa ada kat situ nanti. If I ada
dapur yang besar, hari-hari I nak masak and berangan buat Cooking Show sendiri.
Dah janji dengan Sazli. Dia kena la layan walaupon menyampah. ‘Haaaaaaaaaaaaai, bertemu kembali dengan
Chooyaya. Hari ni I nak masak special. Jangan lupa salin resepi lepas tu cuba
dekat rumah, I paksa. Ok?’ HAHAHAHAHA.
Honey Salad jenis Genting Garden ok? Dalam ni semua daun yang tak pahit. Macam I, I suka Urugula more. Pahit-pahit lemak. Makan dengan smoked salmon and capers. Sedap!
Peaches Sliced. Beli la apapa jenis. Tak
kisah.
Caviar. Yang ni I tak letak sebab tak
jumpa. If jumpa, korang boleh letak ok? Sedap salmon caviar ni. Dia
meletup-letup dalam mulut macam magic pop.
Salmon beli je yang sekelar macam ni. Boleh
makan 4 5 kali untuk buat Salad. Harga dalam RM15-25 macam tu jer.
KEWPIE Roasted Sesame. Ni dia punya main
ingredient. Takde ni, memang tak sedap.
Cara nak buat
dia senang je. Gaul-gaul semua tumbuh-tumbuhan dalam Salad Bowl. Lepas tu atas
dia letak la salmon slice and last sekali curahkan la sesame dressing.
Sedaaaaap!! Nak pulak sejuk-sejuk makan. Memang layan. Tak sampai 5 minutes pon
dah boleh siap. If rasa nak diet beria, tak boleh la makan Salmon Salad ni
dengan Sesame Dressing. Kena tukar dressing lain or tak payah letak dressing at
all. Macam I punya diet, I can’t. I still need salt and flavor dalam foods I.
Takde la nak extreme sangat. Buat mana yang mampu je. Yang penting jangan
stressed and ikut mana yang nkorang rasa boleh ikut. Ok? Jangan push sangat.
Janji happy sudah. Tapi janji happy sudah tu jangan la pulak sampai berisi
giler. Makan memang happy, tapi try naked dekat dalam fitting room. Tengok apa
rasa. Kalau tak down, taktau laaaaaaaa. So, jangan lupa try Salmon Salad I ni
ok? Confirm Sedap!
-eNd-
1 comment:
memang pun...bile buat sendiri lagi terasa murah dari makan kat restoran2 mahal tu
Post a Comment