Tuesday, February 4, 2020

Masak Apa Tu?

Assalamualaikum..

I memang tak berapa pandai nak buat kuih but I ada la cuba lately ni buat kuih. Hehe. Rasa macam biasa-biasa je, takde la sedap mana pon sebab tak favorite kan? So taktau nak cakap sedap ke tak.  Kalau Kek Batik I menang suka. So otomatik bila buat tu rasa macam sedapnyaaaaa. Lepas tu potong pon guna pisau biasa takde gigi-gigi and takde mold yang cantik so bila presentation dia ala kadar  je and tak macam hotel so I rasa macam hurm.... OK laaaaaaaaaaaaaaah. Boleh cuba buat yang lebih sedap next time taaaaaaaapi yang makan cakap je sedap. Tu pon entah ye-ye je. Entah-entah cakap sedap sebab nak sedapkan hati I je, haha. Shein memang tak makan Pudding or Jelly/Agar-Agar so dia out la. Tak sampai mulut lagi dah cakap not nice. Siap tutup-tutup mulut, over giler. Nak je tunjal.

Teringat dulu masa kerja part time dekat Mercu View, Chef dia ada buat macam Pudding warna merah rasa sirap, makannya dengan kuah custard. Sedap jugak. Menyesal semalam tak buat. Lepas tu improvise letak blueberry dengan strawberry pulak. Sedaaaaapyaaaaa! 

Macam semalam I teringin nak buat Agar-agar lumut tapi tetiba kat kedai Usop takde pulak Daun Pandan so tak jadi la buat. I fikir, apa lagi eh jenis agar-agar yang boleh buat? I nampak Laici dalam Tin and teringat kat rumah ada sirap ros. Pastu nak poyo and sedap sikit letak susu cair and susu pekat manis. Taktau pon resepi macam mana. I bedal je beli bahan dulu. Dah sampai rumah, baru Google and nampak ada banyak jenis Agar-agar Bandung Laici. Sebab poyo, I buat yang 2 layered. Baru dramatic sikit. Fikir dah, kalau tak jadi ni macam mana? Jatuh la reputasi I (hahaha). Buat Agar-agar pon failed ke? Hahahahaha. Tapi I ingat pesan Kaklong. Agar-agar ni nak sedap, kena buat manis. Manis betul. Tak boleh manis-manis buah. 


Tido pon pukul 2am. Boleh tunggu sampai Agar-Agar set and potong siap-siap. Maka terimalah Agar-Agar Bandung Jelly! 

Resepi I ambik dekat sini but I rasa kena alter sikit bersesuaian dengan tekak I. Gula tambah lagi 1 cup and lapisan atas yang clear tu kena tambah air lagi 1 cup so that dia lembut sikit. Lepas tu lapisan bandung tu tambah susu cair dalam 4 sudu untuk lebih kaw. Yang lain ikut macam ni 100%.



Agar-agar Roti Marble


I guna resepi ni 100%


Puding Roti. Resepi google je. OK je semua tapi mengada masa bakar guna api atas bawah. Hanget I punya raisin. Hahahahha.


Donut ni Kaklong buat. Extra lembut sebab buat roux. Sampai esoknya donut still lembut.


Ya Allah gebunyaaaa. Menyesal makan 2 je. Patut makan 18.


I sebetulnya memang giler tak pandai bake and buat kuih. Jarang la menjadi kalau buat. Buat Cream-puff jadik kura-kura (hahaha). Buat Pavlova jadik mendap, hanget, whipped cream over beat sampai tak jadi cream. Buat Brownies almost menjadi tapi sebab tak sabar lambat sangat masak, I guna api atas bawah terus hanget jadinya. Eh banyak la lagi kenangan buat kuih ni. Patut give up je ni. Hahahaha. Kalau jadi pon, ada je rasa macam nak kena adjust sana sini sikit. Kecuali Kek Batik la. Yang tu expert. Dah la ternyata sedap. Click sini untuk resepi Kek Batik I. Nanti nak belajar buat yang Kek Batik Indulgence pulak. Aduh, macam teringin pulak. Rasa macam nak kena buat ASAP ni. Trifle pon I suka jugak. Lepas tu sekarang macam ada teringin nak makan Kuih Bulan. Tapi Moon cake Festival bulan 10 kan? Fikir pasal makan je all the time. I rasa I dah gila. Okbye.

-eNd-

1 comment:

ita citot said...

Kak Su, you are not alone kakakkkkk... Kita pun tak reti buat agar-agar. Hahahaa... Pernah buat sekali duluuuuu. Failed! Ok lepas tu sekian terima kasih mmg tak buat lagi dah. Macamana serbuk tu nak buat dia jadi agar-agar? Haha kat situ dah nampak tak reti sungguh kan. Nanti nak try la resipi kak su ni kot2 menjadi. Heheheee.... Tq kak su!